Saptamana trecuta, Daniel K. Tarullo, guvernator al Rezervei Federale americane (Fed) responsabil cu supravegherea bancara, a anuntat un plan prin care bancile straine cu operatiuni in Statele Unite sa fie supuse acelorasi reguli privind capitalul si lichiditatile ca si bancile autohtone, relateaza Bloomberg, noteaza Mediafax.

Marea Britanie si Elvetia au propus la randul lor reguli bancare care sa protejeze interesele nationale.

Autoritatile de reglementare vor sa reduca riscurile scoase la iveala de criza financiara, dupa ce banci precum Citigroup (SUA), Royal Bank of Scotland (Marea Britanie) si UBS (Elvetia) au primit sprijin de stat de urgenta.

Obligarea bancilor sa aloce capital si lichiditati tuturor subsidiarelor si nu doar companiei mama ar putea submina logica structurii lor multinationale.

UBS, Citigroup si RBS se afla printre bancile care inverseaza strategia de expansiune globala din ultimele decenii. UBS a anuntat in octombrie ca intentioneaza sa desfiinteze 10.000 de locuri de munca si sa renunte la cea mai mare parte a tranzactiilor cu venituri fixe, dupa ce Elvetia a impus un nivel al capitalului aproape dublu fata de minimul convenit la nivel international de Comitetul Basel.

Citigroup si Bank of America, bancile americane care au primit cel mai mare sprijin de stat in timpul crizei financiare, au vandut divizii din strainatate, iar RBS, detinuta de statul britanic, renunta la anumite activitati, cum ar fi consultanta pentru fuziuni si anumite tipuri de tranzactii.