Actorul Gerard Depardieu, care a interpretat in mai multe filme rolul lui Obelix, un personaj fictiv foarte iubit in Franta, s-a mutat in Belgia din cauza taxelor lui Hollande, in timp ce Christian Clavier, care a jucta rolul lui Asterix, a plecat la Londra.

Depardieu, cunoscut si pentru roluri precum Cyrano de Bergerac si muschetarul Porthos, s-a inregistrat la 7 decembrie ca rezident in satul Nechin, Belgia, unde a cumparat o casa, a declarat primarul comunei Estaimpuis, Daniel Senesael.

"Putem doar sa fim bucurosi ca a ales sa vina in Belgia si, mai ales, in Estaimpuis. Putea sa se stabileasca la Bruxelles, dar a ales o zona rurala. A gasit o atmosfera prietenoasa, care i-a placut, un spirit al generozitatii, deschiderii si tolerantei. Cred ca asta cauta cand a pecat de la oras", a spus Senesael.

Actorul de 63 de ani, care are in palmares si rolul Jean Valjean, intr-o versiune TV a romanului "Mizerabilii", este ultima celebritate din Franta care incearca sa scape de o serie de taxe anuntate de socialistul Hollande dupa ce acesta a fost ales presedinte in mai.

Hollande impune o taxa de 75% pe veniturile mai mari de 1 milion de euro si a majorat impozitele pe castiguri de capital, cele pe avere, pe mosteniri si vanzarea companiilor de catre fondatori.

Asterix, Christian Clavier, a plecat la Londra mai devreme in acest an, considerand ca ar putea fi expus la atacuri din cauza legaturilor stranse cu precedentul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, si in mai mica masura din cauza taxelor, a declarat, in octombrie, pentru AFP, agentul acestuia, Alexandra Schamis.

Miliardarul francez Bernard Arnault, director general al LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton a aplicat pentru cetatenie belgiana in septembrie. Chiar daca a promis ca va continua sa plateasca taxe in Franta, actiunea sa a atras critici dure din partea lui Hollande si a sustinatorilor acestuia.

Hollande a facut apel la "patriotismul" acestuia, in timp ce cotidianul Liberation a publicat pe prima pagina titlul: "Dispari, ticalos bogat".

Impozitele pe venit si mostenire in Belgia sunt mai mici decat cele din Franta si, spre deosebire de guvernul francez, cel de la Bruxelles nu percepe o taxa pe avearea personala. Din aceste motive, Belgia este mai atractiva pentru antreprenori, afirma Philippe Kenel, avocat specializat in taxe la firma Python, Schifferli, Peter & Associates din Geneva.