4 Ianuarie 2013

Ungaria creste cu 50% pensiile victimelor Holocaustului



Guvernul conservator ungar condus de Viktor Orban, criticat frecvent de catre opozitie si comunitatea evreiasca pentru pozitia sa "relaxata" fata de antisemitism, a crescut incepand de la 1 ianuarie cu 50% pensiile victimelor Holocaustului comis de nazisti impotriva evreilor, relateaza AFP.

Masura, anuntata in decembrie, va fi urmata de o a doua crestere similara, in 2014, a acestor pensii, al caror cuantum este considerat scazut, intre 17 si 100 de euro pe luna, in functie de varsta, noteaza Mediafax.

Presedintele Asociatiei comunitatilor evreiesti din Ungaria Peter Feldmajer a calificat aceasta crestere a pensiilor drept o "masura foarte pozitiva", chiar daca "raman multe de facut". Contactat de AFP, el a evocat necesitatea "unei lupte mai hotarate impotriva extremismului de dreapta, in prezent".

Avand in vedere varsta inaintata a putinilor supravietuitori, aceasta pensie este platita unui numar tot mai mic de persoane, intre 7.000 si 8.000 in prezent, in timp ce comunitatea evreiasca din Ungaria, in ansamblul ei, are aproximativ 100.000 de membri.

In al Doilea Razboi Mondial, cu complicitatea regentului ungar, amiralul Miklos Horthy, si a sefului miscarii naziste Crucea cu sageti, Ferenc Szalasi, aproximativ 450.000 de evrei unguri au fost deportati si asasinati. Daca li se adauga evreii asasinati in Ungaria, este vorba despre 550.000-600.000 de victime.

El si-a exprimat multumirea si fata de crearea de catre Guvernul ungar, tot incepand de la 1 ianuarie, a unui Comitet pentru organizarea comemorarii in 2014 a 70 de ani de la Holocaust, deportarile de evrei din Ungaria incepand in 1944.

In schimb, Peter Feldmajer a criticat noile manuale de istorie, care acorda un loc larg unor autori cu un trecut fascist, dar si nominalizarea unor oficiali in domeniul culturii, in special in teatru, cunoscuti pentru apropierea lor ideologica de extrema dreapta, si anume de partidul Jobbik.

In noiembrie 2012, un deputat din cadrul Jobbik a cerut crearea unei "liste de persoane de origine evreiasca prezentand un risc pentru securitatea nationala a Ungariei".

La 2 decembrie, peste 10.000 de persoane au manifestat la Budapesta impotriva antisemitismului.

In mai 2012, pentru a denunta politica "relaxata" a Guvernului Orban fata de extrema dreapta, scriitorul american de origine romana si expresie franceza Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1986, un supravietuitor al Holocaustului, a restituit cea mai inalta decoratie ungara care i-a fost acordata in 2004.



Citeste si