Cea mai veche banca elvetiana va fi amendata: i-a ajutat pe americani sa ascunda de Fisc peste 1,2 mld. dolari

Wegelin & Co., cea mai veche banca din Elvetia, fondata in 1741, a recunoscut ca a ajutat mai multi cetateni americani bogati sa ascunda active de peste 1,2 miliarde de dolari pentru a evita plata taxelor, institutia financiara urmand sa fie sanctionata cu 74 milioane de dolari, potrivit CNN Money.

Wegelin a pledat "vinovat" la acuzatiile de conspiratie in vederea evaziunii fiscale. Banca a recunoscut ca a ajutat peste 100 de contribuabili americani sa-si ascunda activele de Fisc in perioada 2002-2011, noteaza Mediafax.

Trei bancheri ai Wegelin au fost de asemenea pusi sub acuzare pentru ca ar fi participat la conspiratie. Cei trei locuiesc in Elvetia, iar reprezentantii procuraturii din New York au refuzat sa precizeze daca autoritatile americane vor solicita extradarea bancherilor.

Guvernul SUA a inceput acum mai bine de patru ani o campanie de repatriere si fiscalizare a averilor ascunse in conturi din strainatate, primele banci luate in vizor fiind cele elvetiene.

Primul mare succes inregistrat de Washington a fost intelegerea incheiata cu grupul UBS si guvernul elvetian, in urma careia banca a acceptat plata unor amenzi de 780 milioane de dolari si divulgarea identitatilor mai multor clienti americani.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri