Doua evenimente atrag atentia pe plan international: Argentina revendica Insulele Malvine si in Belfast au loc lupte de strada. Ambele evenimente au legatura cu Marea Britanie.


Premierul britanic, David Cameron, avertizeaza ca Marea Britanie este pregatita, daca va fi necesar, sa lupte pentru pastrarea Insulelor Malvine, arhipelag din Atlanticul de Sud revendicat de Argentina, informeaza AFP, citat de Mediafax.

"Determinarea noastra este extrem de puternica", a subliniat Cameron la postul BBC1, subliniind ca Marea Britanie dispune in continuare de "al cincilea cel mai mare buget al apararii din lume".

Intrebat daca Marea Britanie va lupta pentru pastrarea arhipelagului, Cameron a raspuns: "Sigur ca da, avem importante mijloace de aparare, ceea ce este primordial, avem avioane de vanatoare si trupe stationate pe Insulele Falklands" (numele britanic al Insulelor Malvine).

Contextul. Tensiunile s-au accentuat, in ultimele luni, intre Marea Britanie si Argentina, cu ocazia apropierii comemorarii a 30 de ani de la conflitul dintre cele doua state pentru suveranitatea arhipelagului. Confruntarile armate s-au derulat in intervalul aprilie - iunie 1982, soldandu-se cu moartea a 649 de argentinieni, 255 de britanici si trei locuitori ai insulelor disputate. De curand, presedintele Argentinei, Cristina Kirchner, i-a trimis o scrisoare deschisa lui David Cameron, contestand inca o data suveranitatea britanica asupra arhipelagului.

Violente in Irlanda de Nord

Noi incidente au avut loc duminica seara in Irlanda de Nord, la cateva ore dupa deschiderea negocierilor intre reprezentantii politici si religiosi pentru a pune capat noului val de violente din Belfast, soldat cu 70 de arestari si aproximativ 50 de raniti incepand de joi, relateaza AFP.

Fortele de politie au fost atacate cu diverse obiecte, in special caramizi, sticle si fumigene, pe mai multe strazi din oras.





Contextul.
Violentele au inceput dupa decizia din 3 decembrie a consiliului municipal din Belfast, capitala provinciei britanice Irlanda de Nord, de a nu mai arbora permanent Union Jack pe cladirea primariei.

Aceasta decizie controversata a generat violente repetate din partea protestantilor, sustinatori ai uniunii Irlandei de Nord cu Marea Britanie.
Potrivit unui bilant furnizat duminica de politie, 52 de politisti au fost raniti de la inceputul violentelor, in timp ce 70 de persoane au fost retinute, iar 47 inculpate.

Sambata seara, dupa o manifestatie, aproximativ 100 de persoane au aruncat din nou cu diverse obiecte in politie. Unii dintre politisti au declarat ca au auzit cum au fost trase focuri de arme in directia lor. Politia a folosit tunuri de apa pentru a dispersa manifestantii.
"Fiti convinsi ca vom avea resurse suficiente, atat timp cat va fi nevoie, daca aceste tulburari se vor repeta", a avertizat seful politiei nord-irlandeze, Matt Baggott.

Un oficial din cadrul Federatiei politiei, un sindicat al fortelor de ordine, Terry Spence, a apreciat ca aceste focuri de arma sunt o evolutie foarte grava a situatiei. "Aceasta arata clar ca grupuri de paramilitari s-au infiltrat in aceste manifestatii", a declarat el.

Reprezentanti religiosi si mai multe partide s-au reunit duminica intr-o biserica din Belfast pentru a incerca sa puna capat acestor violente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri