Potrivit estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie, cererea de petrol din tarile mari si dezvoltate ale Europei se va reduce in acest an, in timp ce alte regiuni, mai ales Asia, vor consemna o crestere solida, potrivit CNBC.

In timp ce consumul tarilor europene membre ale Organizatiei pentru Coperare si Dezvoltare Economica va cobori cu 190.000 de barili pe zi in acest an, dupa un declin de 510.000 de barili pe zi anul trecut, Asia va inregistra un plus de peste 500.000 de barili pe zi. Orientul Mijlociu si America Latina vor avea, de asemenea, rate "decente" de crestere, potrivit AIE.

Estimarile pentru Europa ar putea fi revizuite pentru a reflecta un declin mai accentuat al cererii, in timp ce pentru alte regiuni o revizuire ar fi mai probabila in sens pozitiv, a declarat Matt Parry, analist la AIE.

Consumul de petrol din Europa este la cel mai redus nivel incepand cel putin cu 1995 si posibil chiar cu inceputul anilor '90, perioada pentru care AIE nu dispune de datele necesare pentru comparatie, a spus analistul.