Aceasta initiativa a guvernatorului Andrew Cuomo are loc in timp ce o epidemie s-a raspandit in toata tara si ar putea dura mai multe saptamani.

Cel putin 28.747 de cazuri de gripa au fost inregistrate in Statele Unite in aceasta iarna, iar 20 de copii au murit din cauza acestei boli, potrivit Centrului federal pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC). Cu toate acestea, cifrele sunt mult mai ridicate, deoarece multi bolnavi nu merg la medic.

In speranta limitarii extinderii unui virus potential mortal, guvernatorul Cuomo a apreciat ca este foarte important sa se suspende, in urmatoarele 30 de zile, reglementarea care autorizeaza farmacistii newyorkezi sa vaccineze impotriva gripei doar pacientii cu varste de peste 18 ani.

Citeste si:

"Ne confruntam cu cea mai grava epidemie de gripa din 2009, cel putin, iar virusul este activ in tot statul New York, cu cazuri inregistrate in 57 de comitate si cinci cartiere din orasul New York", a declarat Cuomo intr-un comunicat explicand de ce a decretat stare de urgenta in stat.

El le cere, de asemenea, locuitorilor care nu s-au vaccinat sa faca acest lucru "imediat", insistand asupra faptului ca "inca nu este prea tarziu". El le-a cerut persoanelor care intra periodic in contact cu copiii mici sa se vaccineze deoarece riscurile sunt mai mari pentru copiii mai mici de doi ani. Persoanele cu varste peste 50 de ani, femeile insarcinate si pacientii slabiti de boli cronice sau cu deficit imunitar sunt, de asemenea, in pericol.

In statul New York, cazurile de contaminare cu gripa au crescut de la 4.404 in iarna 2011-2012 la 19.128 de cazuri in aceasta iarna.

Sursa foto: freedigitalphotos.net