Descris ca fiind cerebral, fara aplecare spre mondenitati sau fraze memorabile, celui de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite nu ii place sa piarda si functioneaza cel mai bine atunci cand este sub presiune, asa cum a demonstrat campania electorala din toamna lui 2012, scrie Mediafax.

La Conventia democrata de la Boston, in 2004, care il investeste pe John Kerry sa lupte impotriva lui George W. Bush, isi face cu adevarat aparitia pe scena nationala americana Barack Hussein Obama, fiul unui kenyan si al unei americance, aparand o abordare consensuala a politicii, care seduce.

Obama, nascut in august 1961 in Hawaii si care si-a petrecut o parte din copilarie in Indonezia, reprezinta la aceasta data, de sapte ani, sudul dezmostenit de la Chicago in Senatul statului Illinois (nord). La inceputul anului 2005, el accede in Senatul de la Washington, iar gratie charismei si elocventei de care da dovada devine favoritul mass-media.

Patru ani mai tarziu, dupa o ascensiune meteorica in cursul careia o infrange pe Hillary Clinton in alegerile primare democrate pentru ca apoi sa triumfe in fata veteranului republican John McCain in alegerile prezidentiale, el devine succesorul lui Bush si se instaleaza, la varsta de 47 de ani, la Casa Alba.

Statele Unite au ales "speranta in locul fricii", a afirmat Obama dupa ce a depus juramantul la 20 ianuarie 2009.

Dar exercitiul puterii este adesea frustrant pentru acest avocat si profesor de drept constitutional care a studiat la Harvard, mai ales dupa ce republicanii au obtinut majoritatea in Camera Reprezentantilor, la sfarsitul lui 2010, si incearca sa puna in aplicare promisiunile de reducere a cheltuielilor fara sa creasca impozitele.

Obama poate, totusi, sa se prevaleze de un bilant respectabil, incluzand o reforma ambitioasa a asigurarilor de sanatate. Dar somajul ramane cu 2,8 puncte mai ridicat decat inainte de criza, in timp ce datoria statului federal a crescut cu mai mult de jumatate incepand din 2009.

Desi devine primul presedinte american care sustine casatoria intre persoane de acelasi sex, nu reuseste sa impuna nici adoptarea unei reforme a imigratiei si nici un plan de tranzitie catre energia "verde".

In afara granitelor, cel care facea sa se vorbeasca pentru prima data despre el in 2002, printr-un discurs impotriva razboiului din Irak, isi indeplineste promisiunea la sfarsitul anului 2011 de a retrage militarii americani din aceasta tara.

In schimb, in Afganistan tripleaza contingentul in mai putin de un an, cu misiunea de a relansa lupta impotriva Al-Qaida, un obiectiv urmarit, de asemenea, in Pakistanul vecin prin intermediul unui "razboi secret" al avioanelor fara pilot. In mai 2011, a triumfat prin eliminarea lui Osama ben Laden.

Daca accederea unei persoane de culoare la cea mai importanta functie a primei puteri mondiale, dupa 150 de ani de la abolirea sclaviei si o jumatate de secol de la adoptarea legislatiei privind drepturile civice, a fost salutata ca un eveniment istoric, Obama, care a albit mult de la preluarea functiei, pare sa se afle intr-o cautare permanenta a normalitatii.

Apare jucand golf, bea bere si isi plimba cainele, facand o datorie de onoare, dupa cum spune el, din a-si intrerupe ziua de lucru pentru a merge sa ia masa cu familia. Michelle Obama, o stralucita avocata cu care s-a casatorit in urma cu 20 de ani, i-a daruit doua fiice: Malia, 14 ani, si Sasha, 11 ani.