Liviu Floria, supravietuitor al crizei din Algeria, spune ca s-a ascuns cu un alt roman sub un birou, in timp ce atacatorii executau ostatici, ca au reusit sa fuga, s-au tarat pe sub masini, au sarit un gard, au mers prin desert 30-35 kilometri, el precizand: "Nu am fost salvati, ne-am salvat".
"Era intuneric, ne-am strecurat pe sub masini, ne-am tarat, am ajuns la un gard, am reusit sa sarim si de acolo am reusit, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa ajungem unde ne propusesem", a spus Liviu Floria, precizand ca au mers prin desert "cel putin 30-35 de kilometri, timp de aproximativ 15 ore", scrie Mediafax.

El a mai spus ca psihic este "distrus" si ca a trecut prin "doua zile de teroare permanenta, de miercuri dimineata pana vineri la ora cinci".

"Nu am fost salvati, ne-am salvat singuri. A fost un cosmar pentru un om civilizat, ne-am salvat in ultimul moment, cand am luat decizia sa evadam, alta sansa nu aveam. Am evadat impreuna cu alti sapte colegi, intre care un roman, norvegieni, britanici, un localnic si Iachim Gheorghe. Localnicul ne-a ajutat foarte mult. Nu am fost retinuti, nu am fost salvati, ne-am salvat singuri. Daca as fi fost retinut ca ostatic, probabil ca nu mai vorbeam acum. La momentul declansarii atacului am fost cinci romani, in locatia cu mai multe locuri de activitate. Cand m-am intalnit cu armata algeriana si soldatii americani ne-am simtit in siguranta. Nu am avut legatura cu casa cat am fost ostatic, erau ingrijorati", a mai afirmat el, spunand ca va da alte declaratii atunci cand va avea certitudinea ca sunt in siguranta colegii sai.

"O sa mai plec, viata continua"

El a precizat ca despre unul dintre colegii sai stie ca era la Londra, in drum spre Romania.

"O sa mai plec, viata continua, trebuie sa ne profesam profesia, atacurile teroriste nu ne descurajeaza.
As vrea sa multumesc premierului, ministrului de Externe, care m-a sunat si m-a incurajat, domnului consul, care m-a sunat. Pentru romanii din Algeria: sa nu ne pierdem speranta, nu suntem mercenari, nu suntem militari, ne facem profesia. Mi-ar fi foarte greu sa ma intorc in Algeria, vreau sa vad cum o sa ma simt mental, cum ma simt fizic si dupa aceea mai vad. Singur nu stiu cum as fi reusit, dar intr-o echipa am reusit sa ne punem de acord sa luam deciziile potrivite in desert la momentul potrivit, altfel nu ne salvam. Nu suntem eroi, nu sunt erou, eroi sunt soldatii care lupta pe front. Important este sa nu-ti pierzi speranta niciodata, asta este cel mai important", a declarat Liviu Floria.

Liviu Floria este din Pitesti, iar inainte de a pleca la munca in strainatate a lucrat la Arpechim.

George Iachim, barbatul care a reusit sa se ascunda alaturi de Liviu Floria, a povestit, la randul sau, intr-un scurt interviu acordat televiziunii publice algeriene, cum au reusit sa scape: "Miercuri dimineata ma aflam in afara biroului si am vazut cand au venit teroristii. Au inceput sa traga in paznicii care se aflau la poarta companiei. Dupa asta au intrat in birourile cladirii si au inceput sa ia ostatici. M-am baricadat impreuna cu un alt coleg, tot din Romania, intr-unul din birouri, am incuiat usa si am blocat-o cu un mobilier...".

Pana la ora transmiterii acestei stiri, MAE nu a furnizat nicio informatie despre locul in care s-ar afla cei patru romani implicati in criza ostaticilor din Algeria.

Surse oficiale au declarat ca "o parte" dintre romani au ajuns in tara, iar altii sunt pe drum spre Romania.

Cinci romani au fost implicati in criza ostaticilor din Algeria, patru dintre ei fiind salvati, in timp ce al cincilea - un barbat de 36 de ani, din Barcanesti (Prahova) - a fost ucis.

Sursa foto: Agerpress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri