Transa a fost aprobata luni seara fara intarzieri, indicand increderea liderilor europeni in capacitatea Atenei de a continua programul de austeritate si reforma economica.

Din cele 9,2 miliarde euro avizate luni, 7,2 miliarde euro vor fi transferate sub forma de obligatiuni, pentru recapitalizarea bancilor elene, iar 2 miliarde euro vor fi distribuite in numerar pentru a finanta bugetul guvernului grec, potrivit Bloomberg.

Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat in decembrie o transa de 49,1 miliarde euro catre Grecia, care va fi transferata in etape pana in luna martie si inglobeaza mai multe plati amanate din vara anului trecut, cand negocierile cu institutiile financiare internationale au fost intrerupte de tensiunile politice din perioada alegerilor generale.

Odata cu reorganizarea programului de finantare, Grecia a primit inca doi ani, pana in 2016, pentru a aduce deficitul bugetar in limitele convenite cu UE si FMI.

Grecia a primit in decembrie 34,3 miliarde euro, suma care include fonduri pentru recapitalizarea bancilor, si va incasa in februarie si martie 5,6 miliarde euro, in doua transe, fonduri care vor fi utilizate pentru acoperirea necesitatilor bugetare. FMI contribuie separat in perioada ianuarie-martie cu 3 miliarde euro.

Guvernul elen a semnal anul trecut acordul de 130 miliarde euro, in prelungirea unui program de 110 miliarde euro convenit in 2010. Cea de-a doua interventie internationala a inclus cea mai mare restructurare de datorii de stat din istorie, creditorii privati ai Greciei stergand 100 miliarde euro din creante.