"Fereasca sfantul sa fii fortat sa traiesti cand vrei sa mori. Nu poti dormi bine cand stii ca totul este platit de guvern. Aceasta situatie nu va fi rezolvata pana nu ii lasi sa moara mai repede. Nu am nevoie de astfel de ingrijiri medicale. Voi muri rapid", a afirmat vicepremierul in timpul unei reuniunii a Consiliului national privind reforma sistemului de securitate sociala.

Oficialul a precizat ca a lasat in scris ca viata sa sa nu fie prelungita artificial de medici.

Aso (72 de ani), fost premier, a preluat portofoliul Finantelor la sfarsitul anului trecut. El nu este la prima declaratie controversata. In 2001, Aso a afirmat ca o tara de succes este aceea unde doresc sa traiasca "evreii bogati".

Ministrul a revenit asupra comentariilor de luni, insistand ca s-a referit strict la dorintele sale personale la sfarsitul vietii.

"Am spus ceea ce cred personal, nu cum ar trebui sa fie sistemul de ingriji medicale pentru cei aflati aproape de moarte. Este important sa iti poti petrece linistit ultimele zile", a aratat oficialul.

Imbatranirea populatiei este o problema sensibila in Japonia, care are una dintre cele mai inaintate medii de varsta din lumea industrializata. Aproape un sfert din cei peste 120 de milioane de locuitori au peste 60 de ani, procentaj estimat sa creasca la 40% in urmatorii 50 de ani.

Scaderea numarului de persoane aflate in campul muncii in paralel cu imbatranirea populatiei exercita presiuni puternice asupra sistemului de securitate sociala, care nu mai poate aduna suficiente venituri pentru a finanta transferurile.

Sursa foto: freedigitalphotos.net