Ministrul japonez al Finantelor, Taro Aso, a declarat luni ca statul ar trebui sa lase batranii "sa moara mai repede", in loc de a apela la servicii medicale specifice pe banii guvernului, informeaza Mediafax.
"Fereasca sfantul sa fii fortat sa traiesti cand vrei sa mori. Nu poti dormi bine cand stii ca totul este platit de guvern. Aceasta situatie nu va fi rezolvata pana nu ii lasi sa moara mai repede. Nu am nevoie de astfel de ingrijiri medicale. Voi muri rapid", a afirmat vicepremierul in timpul unei reuniunii a Consiliului national privind reforma sistemului de securitate sociala.

Oficialul a precizat ca a lasat in scris ca viata sa sa nu fie prelungita artificial de medici.

Aso (72 de ani), fost premier, a preluat portofoliul Finantelor la sfarsitul anului trecut. El nu este la prima declaratie controversata. In 2001, Aso a afirmat ca o tara de succes este aceea unde doresc sa traiasca "evreii bogati".

Ministrul a revenit asupra comentariilor de luni, insistand ca s-a referit strict la dorintele sale personale la sfarsitul vietii.

"Am spus ceea ce cred personal, nu cum ar trebui sa fie sistemul de ingriji medicale pentru cei aflati aproape de moarte. Este important sa iti poti petrece linistit ultimele zile", a aratat oficialul.

Imbatranirea populatiei este o problema sensibila in Japonia, care are una dintre cele mai inaintate medii de varsta din lumea industrializata. Aproape un sfert din cei peste 120 de milioane de locuitori au peste 60 de ani, procentaj estimat sa creasca la 40% in urmatorii 50 de ani.

Scaderea numarului de persoane aflate in campul muncii in paralel cu imbatranirea populatiei exercita presiuni puternice asupra sistemului de securitate sociala, care nu mai poate aduna suficiente venituri pentru a finanta transferurile.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri