Banca Italiei a aprobat un ajutor de 3,9 miliarde de euro pentru Banca Monte dei Paschi di Siena, sub forma de imprumuturi de urgenta, iar premierul Mario Monti trebuie sa decida daca sprijinul, care nu are sustinerea populatiei, va fi pus sau nu in practica inainte de alegerile de luna viitoare, scrie Mediafax.

Decizia a venit pe fondul unei furtuni politice legate de salvarea bancii dupa ce s-a descoperit ca fosta conducere a ascuns autoritatilor informatii referitoare la tranzactiile cu instrumente financiare complexe care ar putea produce pierderi de ordinul sutelor de milioane de euro, relateaza Bloomberg.

La inceputul acestei saptamani, Monte dei Paschi, cea mai veche banca din lume si a treia ca marime din Italia, a anuntat ca ar putea inregistra costuri de circa 720 de milioane de euro din cauza tranzactiilor nerentabile cu instrumente financiare derivate.

Anuntul Bancii Italiei a avut loc dupa ce actionarii Monte Paschi au aprobat o majorare de capital de 6,5 miliarde de euro, necesara obtinerii imprumuturilor.

Conform planului de salvare, Monte Paschi va vinde titluri numite "obligatiuni Monti" catre guvern, cu o dobanda de 9%, care ar putea creste pana la 15%.

Monte Paschi este nevoita sa ceara sprijinul statului pentru ca nu a reusit sa respecte necesarul de capital impus de Autoritatea Bancara Europeana. Banca vinde totodata active si reduce riscurile si costurile, intr-un plan pe trei ani pentru refacerea lichiditatilor.

Procuratura investigheaza actiunile fostei conduceri pentru posibile delicte de natura penala.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Finantele au imprumutat vineri 75 de milioane de lei de la banci