"Euforia este eronata si este nevoie de continuarea deprecierii. Francul este inca foarte puternic", a declarat la finele saptamanii trecute ministrul Finantelor Eveline Widmer-Schlumpf, prezenta la reuniunea anuala a Forumului Economic Mondial, la Davos, noteaza Mediafax.

Banca nationala a Elvetiei a impus in septembrie 2011 un plafon de 1,20 franci pe euro asupra ratei de schimb valutar pentru a proteja exportatorii. In contextul crizei datoriilor de stat din Europa, deprecierea obligatiunilor guvernamentale ale statelor din sudul zonei euro a determinat investitorii sa caute active mai sigure, printre care s-a numarat si moneda elvetiana.

Francul s-a depreciat in acest an cu 3,2% fata de euro, dar se tranzactioneaza cu 9,1% peste cursul mediu al ultimilor 5 ani si cu 35% mai sus decat minimul atins in octombrie 2007, de 1,68 franci pe euro.

Citeste si:

Cursul de referinta leu/franc este calculat de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/franc. Astfel, o depreciere a francului in raport cu euro si o intarire a leului fata de moneda unica ar conduce la un curs leu/franc in scadere.

Ministrul Economiei Johann Schneider-Ammann a afirmat, sambata, ca francul este prea puternic si ca spera ca se va devaloriza mai mult, impartasind pozitia colegei sale.