Veste buna pentru romanii cu credite in franci! Elvetienii vor o moneda mai slaba

Valoarea ridicata a francului elvetian ramane un motiv de ingrijorare pentru guvernul de la Berna, desi moneda s-a depreciat in raport cu euro la cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni, potrivit declaratiilor recente ale ministrilor din executivul de la Berna.

"Euforia este eronata si este nevoie de continuarea deprecierii. Francul este inca foarte puternic", a declarat la finele saptamanii trecute ministrul Finantelor Eveline Widmer-Schlumpf, prezenta la reuniunea anuala a Forumului Economic Mondial, la Davos, noteaza Mediafax.

Banca nationala a Elvetiei a impus in septembrie 2011 un plafon de 1,20 franci pe euro asupra ratei de schimb valutar pentru a proteja exportatorii. In contextul crizei datoriilor de stat din Europa, deprecierea obligatiunilor guvernamentale ale statelor din sudul zonei euro a determinat investitorii sa caute active mai sigure, printre care s-a numarat si moneda elvetiana.

Francul s-a depreciat in acest an cu 3,2% fata de euro, dar se tranzactioneaza cu 9,1% peste cursul mediu al ultimilor 5 ani si cu 35% mai sus decat minimul atins in octombrie 2007, de 1,68 franci pe euro.

Cursul de referinta leu/franc este calculat de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/franc. Astfel, o depreciere a francului in raport cu euro si o intarire a leului fata de moneda unica ar conduce la un curs leu/franc in scadere.

Ministrul Economiei Johann Schneider-Ammann a afirmat, sambata, ca francul este prea puternic si ca spera ca se va devaloriza mai mult, impartasind pozitia colegei sale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri