Economia Rusiei a avansat anul trecut cu 3,4%, sub asteptarile analistilor si cel mai lent ritm dupa declinul din 2009, pretul record al petrolului nereusind sa compenseze iesirile de capital de 56,8 miliarde de dolari si scaderea investitiilor, transmite Mediafax.
In 2011, economia rusa a inregistrat o crestere de 4,3%.

Ministerul rus al Economiei anticipa o crestere a PIB de 3,5%, iar analistii de 3,6%.

Incetinirea ritmului de dezvoltare creeaza premizele pentru escaladarea unei retorici intre banca centrala si guvern, presedintele Vladimir Putin si membrii de varf din Executiv exercitand presiuni pentru masuri monetare de stimulare a economiei.

"Anticipam mai multe presiuni politice asupra bancii centrale si noi apeluri publice de pe piata financiara si din partea guvernului pentru relaxarea politicii monetare", a declarat Julia Tepliaeva, director pentru cercetari la BNP Paribas in Moscova.

BNP Paribas atribuie incetinirea cresterii economice nivelului scazut al investitiilor.

"Potentialul de dezvoltare dupa modelul traditional orientat catre exporturi a fost practic epuizat. Principalul risc nu este extern ci intern", a afirmat joi premierul Dmitri Medvedev, in sedinta de guvern.

Incetinirea cresterii economice scoate in evidenta problemele cu care se confrunta Rusia, cel mai mare exportator de energie, in conditiile in care pentru acest an este anticipata o stagnare a pretului petrolului, principalul produs de export al tarii, iar recesiunea din Europa reduce cererea pentru marfuri.

Investitiile din Rusia au scazut in mod neasteptat in decembrie, fata de anul precedent, pentru a doua oara in patru luni.

Putin, ales in martie anul trecut pentru un al treilea mandat, a cerut guvernului in luna mai sa creasca investitiile la 25% din PIB pana in 2015, de la 21% in 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri