Tocmai cand liderii europeni credeau ca sunt pe cale sa puna capat turbulentelor economice din ultimii trei ani, a aparut problema Ciprului, aparent mica, dar care nu poate fi ignorata, relateaza publicatia elena Kathimerini.
Economia cipriota valoreaza doar 18 miliarde de euro, fiind a treia cea mai mica din zona euro, dar problemele pe care le pune sunt printre cele mai complexe cu care s-a confruntat Europa, combinand elemente ale crizei din Grecia, Spania si Irlanda, scrie Mediafax.

Potrivit celor mai recente estimari ale analistilor, tara are nevoie de 17,5 miliarde de dolari pentru a se pune pe picioare, din care zece miliarde de dolari pentru sectorul bancar si pana la 7,5 miliarde de dolari pentru activitatile generale ale guvernului si serviciul datoriilor.

Suma este mica in termeni nominali, dar echivaleaza cu PIB-ul tarii, astfel ca programul de salvare ar fi cel mai mare acordat de zona euro dupa cel pentru Grecia si de trei ori mai mare decat programul acordat Portugaliei in 2011.

Problema este cum va putea Ciprul sa ramburseze banii pe care i-ar primi, astfel ca programul de salvare nu este sustenabil.

In aceasta situatie FMI nu va va dori sa participe, ceea ce ar pune sub semnul intrebarii credibilitatea programului in ansambul sau.

"Ciprul este, ca tara, cel mai mare risc cu care se confrunta astazi zona euro. Vad o deconectare intre Cipru si partenerii sai din uniunea monetara, nu se stie cum pot fi acoperite divergentele", a declarat saptamana trecuta Charles Dallara, seful Institutului pentru Finante Internationale, organizatie care a negociat anul trecut restructurarea datoriilor Greciei, in numele bancilor.

Ciprul a cerut asistenta financiara in iunie anul trecut, iar in ultimele sapte luni a negociat cu FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana.

Discutiile s-ar putea clarifica dupa alegerile pentru un nou presedinte al Ciprului, din februarie, fiind posibil ca negocierile sa fie finalizate inainte de o reuniune a ministrilor de Finante din zona euro, de la sfarsitul lunii martie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri