Profitul net pentru anul 2012 a coborat la circa 700 de milioane de euro, de la 968 milioane de euro in urma cu un an, in timp ce in primele noua luni ale anului castigul s-a situat la 842 milioane de euro, a anuntat banca austriaca, citata de Bloomberg, noteaza Mediafax.

RBI a publicat date preliminare privind rezultatele la nivel de grup cu circa trei saptamani inainte de termenul anuntat.

O reevaluare in scadere a unui portofoliu de instrumente financiare derivate a taiat circa 30 milioane de euro din profitul Raiffeisen, in timp ce amortizarea fondului comercial la subsidiara din Ucraina s-a situat la 29 de milioane de euro.

"Climatul economic in trimestrul al patrulea s-a dovedit mai dificil", se arata intr-un comunicat al bancii.

RBI si predecesoarea acesteia, Raiffeisen International Bank-Holding, care a avut debutul pe bursa in 2005, au reusit sa depaseasca cei mai dificili ani de criza financiara, 2008 si 2009, fara nicio pierdere trimestriala. Prezenta masiva a RBI in Europa Centrala si de Est, depasita doar de cea a grupului italian UniCredit, a permis bancii sa compenseze pierderile de pe unele piete, precum Ucraina si Ungaria, cu profituri din alte state, precum Rusia si Cehia.

Profitul inainte de taxe a coborat cu 29%, la usor peste 1 miliard de euro, a anuntat Raiffeisen. Analistii consultati de Bloomberg anticipau un castig inainte de taxe de 1,28 miliarde de euro.

Provizioanele s-au situat la 1,06 miliarde de euro pentru anul trecut, usor sub nivelul din anul anterior. Soldul creditelor pentru companii a urcat de la 82 miliarde de euro la sfarsitul anului 2011 la 83 de miliarde de euro in decembrie anul trecut.

Raiffeisen a anuntat ca a amortizat in totalitate fondul comercial ramas la Bank Aval din Ucraina, institutie de credit cumparata in 2005 pentru 1 miliard de dolari. La sfarsitul lunii septembrie, Raiffeisen avea in Ucraina un sold al creditelor de 3,9 miliarde de euro, din care 37% neperformante.

Directorul general al RBI, Herbert Stepic, a declarat la mijlocul lunii ianuarie ca nu are cunostinta despre necesitatea de a amortiza fond comercial in cadrul grupului.

Banca austriaca urmeaza sa publice rezultate financiare preliminare in luna februarie.