äTata Franšois Hollande" si "Traiasca Frantaö. Cum l-au primit locuitorii din Mali pe Francois Hollande

Presedintele François Hollande, primit ca un eliberator la Bamako si Tombouctou, a subliniat sambata ca Franta inca nu si-a "incheiat misiunea" in Mali si a apreciat ca "teroristii" care ocupa nordul tarii nu au fost invinsi, deocamdata, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Hollande a fost sarbatorit cu ardoare in cursul unei vizite de cateva ore in Mali, multimea primindu-l cu strigate de "Tata François Hollande" si "Traiasca Franta", pe muzica de tobe traditionale, interzisa de catre gruparile islamiste, si oferindu-i o camila tanara, in semn de recunostinta.

Insa, la trei saptamani dupa declansarea interventiei militare franceze imporiva gruparilor islamiste armate care ocupau de mai multe luni nordul tarii, seful statului francez a evitat orice triumfalism, subliniind ca Franta va ramane alaturi de Mali "cat timp va fi necesar".

"Da, terorismul a fost respins, a fost indepartat, dar nu a fost invins inca", a declarat François Hollande (foto dreapta), revenind asupra preluarii controlului, in mai putin de trei zile, asupra oraselor Gao si Tombouctou, in urma unei ofensive spectaculoase, care a impletit actiuni ale fortelor speciale si lovituri aeriene.

"Retragerea este prevazuta, nu exista niciun risc de blocaj, deoarece avem sustinerea populatiei, pentru ca africanii sunt acolo, fiindca europenii sunt prezenti, pentru ca avem o comunitate internationala care vorbeste pe o singura voce", a subliniat presedintele francez.

Sambata dimineata, vizitand Tombouctou, un oras "mutilat" de catre jihadissti, seful statului francez a denuntat "barbaria" impusa de catre gruparile islamiste, care si-au multiplicat abuzurile.

Membri din cadrul gruparilor Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI) si Ansar Dine (Aparatorii islamului), care au ocupat Tombouctou timp de zece luni, au comis in acest oras numeroase abuzuri, in numele unei interpretari riguroase a shariei (legea islamica). Ei au efectuat anumite amputari, au aplicat lovituri de bici unor cupluri "ilegitime" sau fumatorilor.

De asemenea, ei au impus femeilor purtarea valului integral, au interzis amestecul copiilor, in functie de sex, in scoli, fotbalul, dansul, muzica, consumul de bauturi alcoolice.

Totodata ei au socat lumea, distrugand mausolee ale unor sfinti musulmani adulati de populatii locale, asimiland aceasta venerare "idolatriei".

Sursa foto: http://www.elysee.fr/chronologie/

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Interna╚Ťional »Setari Cookie-uri