Exxon Mobil si Chevron, cele mai mari companii petroliere din SUA, au realizat anul trecut profituri in valoare totala de peste 70 miliarde de dolari, datorita ieftinirii petrolului pe piata americana, care a consolidat performanta financiara a rafinariilor de carburanti, scrie Mediafax.

Profitul net al Exxon Mobil a crescut anul trecut cu 9,3%, la 44,88 miliarde de dolari, cu putin sub recordul inregistrat de companie in 2008, cand a reusit un rezultat net de 45,22 miliarde de dolari.

Chevron a raportat pentru 2012 un profit net de 26,2 miliarde de dolari, in scadere cu 2,7% fata de castigul record de 26,9 miliarde de dolari din 2011.

Principalul factor care a condus la profiturile uriase este pretul tot mai mic al titeiului pe piata SUA, care reduce cheltuielile rafinariilor in conditiile in care chiar anul trecut unii analisti sfatuiau cele doua companii sa restranga productia de carburanti.

Rapoartele prezentate la sfarsitul acestei saptamani de Exxon si Chevron releva ca profiturile obtinute din procesarea petrolului au estomplat complet efectul scaderii castigurilor obtinute din productia de petrol si gaze naturale.

In ultimele trei luni ale anului, Exxon a realizat un profit net de aproape 10 miliarde de dolari, maximul ultimilor 5 ani, iar Chevron a stabilit un nou record in istoria companiei, cu un castig de 7,25 miliarde de dolari.

Exxon si Chevron au rezistat in ultimii ani trendului din industria petroliera americana de a vinde rafinarii si a se concentra pe productia de petrol si gaze, spre deosebire de rivali precum ConocoPhillips si Marathon Oil.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si