Vanzarile de artificii in ultimele cinci zile din Anul Dragonului, care a precedeat Anul Sarpelui, au scazut cu 37% la Beijing, potrivit autoritatilor locale, citate de Financial Times. Evolutia este, in parte, datorata si apelurilor oficiale de a folosi mai putine artificii din cauza poluarii ridicte din Beijing. O asociatie din industria alimentara a informat ca pana la 60% din restaurante, mai ales cele scumpe, au inregistrat anulari de rezervari.

Comerciantii chinezi sunt printre primii care au simtit ca Anul Sarpelui le va reduce afacerile. Perioada este, de obicei una dintre cele mai aglomerat si mai profitabile. In ultimii ani, diversele departamente ale autoritatilor centrale si locale comandau aranjamente florale extravagante. In acest an, comenzile au scazut cu pana la 30%, afirma Chen Jun, florar in piata de profil Lai Tai din Beijing.

Pentru chinezi, Anul Nou Lunar este precum Craciunul, Anul Nou si Ziua Recunostintei la un loc, scrie CNBC. Un numar record de 3,41 miliarde de calatorii sunt estimate pentru perioada de varf din 2013, intrucat sute de milioane de chinezi se intorc la familii cu cadouri de Anul Nou.

Anul Sarpelui promite, insa, sa fie diferit pentru oficialii guvernamentali.

Noii lideri, care preiau oficial conducerea tarii in martie, sunt sensibili la criticile tot mai sustinute privind cresterea coruptiei. Viitorul presedinte Xi Jinping a promis ca oficialii corupti vor fi pedepsiti indiferent de rang. A cerut, de asemenea, cadrelor Partidului Comunist sa reduca excesele. Pe lista cheltuielilor fara de care vor trebui sa se descurce ofiterii chinezi, de exemplu, se afla aranjamente florale elaborate, covoarele rosii la evenimente si banchetele costisitoare.

Chiar si lichiorul Moutai, folosit traditional pentru toasturi la evenimente festive, se afla pe lista.
Vanzarile de Moutai la magazinul de bauturi al lui Yin Xiangang au scazut cu 40%, iar acesta se asteapta ca Anul Sarpelui sa fie slab.

"Toate departamentele statului beau mai putin", a spus el.

In pofida dovezilor ca unii birocrati strang cureaua, multi chinezi obisnuiti sunt sceptici referitor la combaterea reala a coruptiei. De asemenea, unii analisti avertizeaza ca luarea unor masuri dure impotriva coruptiei ar putea eroda loaialiatatea "sistemului" fata de Xi.