"Este intr-adevar un dezinteres condamnabil al legislatiei comunitare", a declarat pentru AFP presedintele asociatiei franceze de aparare a drepturilor consumatorilor UFC-Que choisir, Alain Bazot, transmite Mediafax.

"Controalele administrative sunt relativ rare, o data la doi, trei ani sau in cazul unei alerte, nu in acest fel ne asiguram ca sistemul de calitate si trasabilitate este pus la punct", subliniaza specialistul Pierre Georget.

Agentia suedeza pentru alimentatie admite, la randul sau, ca este "dificil de descoperit daca un furnizor a incercat deliberat sa insele consumatorul, mai ales daca frauda intervine cu trei sau patru verigi inainte ca produsul final sa ajunga in Suedia".

Scandalul s-a declansat dupa s-a descoperit in preparatele gigantului international Findus carne de cal provenind din Romania, uneori in proportie de 100 la suta in produsele semipreparate, in special lasagna, care ar fi trebuit sa contina vita.

Grupul a avertizat luni autoritatile franceze, britanice si suedeze si a desfasurat propria ancheta de trasabilitate, care l-a condus la furnizorul de carne al grupului Comigel, care pregateste produsele sale, o companie din sud-vestul Frantei, Spanghero.

Citeste si:

O ancheta lansata ulterior in Franta a descoperit un circuit comercial sinuos care trece prin intermediari din Cipru si Olanda, intre Spanghero si abatorul din Romania.

Ministrul francez pentru Consumatori Benoit Hamon se asteapta sa fie descoperite si alte cazuri de frauda atunci cand vor fi aflate primele rezultate ale anchetei, miercuri.

In treacat, Hamon, un socialist, a lansat o ironie la adresa premierului britanic conservator David Cameron.

"El, care admira atat de mult economia fara constrangeri, poate sa masoare pe deplin consecintele asupra unui subiect esential ca trasabilitatea produselor alimentare: englezii credeau ca au cumparat vita si au mancat cal! David Cameron se intoarce de la Bruxelles bucuros ca a reusit sa scada bugetul Europei, dar ar fi inspirat sa revizuiasca modelele economice pe care le apara", a declarat Hamon pentru presa franceza.

Rezultatele anchetei vor arata "daca in prezent exista sau nu motive pentru a modifica legislatia europeana", a declarat ministrul francez al Afacerilor Agroalimentare, Guillaume Garot, aparand "calitatea foarte buna" a sistemului francez de control veterinar.