Moody’s a coborat ratingul cu doua trepte, de la "A3" la "Baa2", si a avertizat ca ar putea urma o noua revizuire negativa. Noul calificativ, cu doua trepte peste categoria nerecomandata investitorilor, ia in calul vanzarea unei divizii a McGraw-Hill si procesul deschis la inceputul lunii februarie de Departamentul Justitiei din SUA.

Actiunile McGraw-Hill au scazut cu 23% de la inceputul lunii februarie, reducand capitalizarea cu 3,75 miliarde de dolari. Autoritatile americane au acuzat S&P de subevaluarea intentionata a riscurilor unor obligatiuni ipotecare, a caror prabusire a contribuit la declansarea crizei financiare globale.

Statele Unite vor sa obtina din partea McGraw-Hill daune echivaland cu de cinci ori profitul anual.

"Se pare ca agentiile de rating se mananca intre ele. Ceea ce este pus sub semnul intrebarii acum este chiar motivul existentei acestor agentii", a declarat Ayako Sera, analist la Sumitomo Mitsui Trust Bank, institutie financiara care administreaza active de circa 163 miliarde de dolari.

Citeste si:

A treia mare agentie de rating, Fitch, a retrogradat McGraw-Hill saptamana trecuta cu o treapta, de la "A-" la "BBB+", ca urmare a procesului deschis de Departamentul Justitiei si a posibilitatii ca acesta sa fie urmat si de alte actiuni similare din partea investitorilor.

S&P evalueaza Moody's cu rating "BBB+", cu trei trepte deasupra categoriei nerecomandate investitorilor.