Italienii din jurul varstei de 40 de ani se vor confrunta cu austeritatea pentru tot restul vietii lor de munca, la fel cum au facut-o de cand au devenit adulti, arata un studiu realizat de banca centrala a Italiei.

„Suntem o generatie pierduta”, spune Andreea Bolla, 46 de ani, director executiv la furnizorul de energie Vivigas si la distribuitorul de vinuri Valdo Prosecco din nordul orasului Verona, noteaza wsj.com.

El a afirmat ca plateste mai multe taxe si primeste mai putine servicii in timp ce infrunta birocratia comparativ cu tatal sau care a condus afacerile familiei in trecut.

“Tatal meu a simtit intotdeauna ca dificultatile pot fi depasite”, a precizat Bolla, care are trei fiice. “Acum, deseori, avem o mentalitate de supravietuire”.


Italia se afla in plina perioada de alegeri nationale, acestea urmand sa deschida calea pentru un guvern de coalitie cu misiunea de a rezolva cele mai urgente probleme economice ale tarii. Ceea ce sigur nu se va regasi pe ordinea de zi va fi usurarea grelei poveri fiscale, pe care populatia italiana a suportat-o in ultimele doua decenii. Austeritatea va fi principala sarcina a oricarui guvern va fi format dupa scrutinul organizat duminica si luni.

Incepand cu anul 1992, cand Bolla si cei din generatia lui au inceput sa lucreze, datoria publica a urcat la 127% din PIB in 2012 de la 102%, in pofida a doua decenii de bugete restranse care au diminuat investitiile si au condus la reduceri salariale.

Italienii nascuti in 1970, care au in prezent aproape 43 de ani, vor plati cu 50% mai multe impozite ca procent din venitul lor disponibil de-a lungul vietii decat cei nascuti in 1952, arata o cercetare realizata de Banca Italiei si Universitatea din Verona. Studiul a relevat faptul ca acestia vor primi jumatate din pensia pe care italienii de peste 60 de ani o au acum.

Prinsi intre doua momente critice din istoria Italiei, populatia de 40 de ani trebuie sa duca tot greul. Pe parcursul anului trecut, criza datoriilor suverane din Europa a determinat Roma sa introduca masuri de urgenta, printre care noua taxa, extrem de nepopulara, asupra proprietatilor, inghetarea salariilor din sectorul public si cresterea varstei de pensionare de la 65 la 68 de ani.

In 1992, cand italienii din jurul varstei de 40 de ani intrau in campul muncii, o criza valutara cuplata cu procese de coruptie care au decimat stabilitatea politica au fortat Italia sa adopte reduceri bugetare draconice. Acele masuri au afectat finantarea educatiei si infrastructurii, precum si pensiile celor care se vor retrage in jurul anului 2030.

Astazi, rata marginala de impozitare a unui venit tipic de 30.000 euro anual este de 38%, in urcare de la 25% in urma cu doua decenii. Cu toate acestea, pensia italienilor de sub 50 de ani se va calcula in functie de contributiile la sistem si nu in functie de ultimele salarii.

Cert este faptul ca italienii de 40 de ani au cunoscut o scadere mai mare la nivelul avutiei incepand cu 1987 decat orice alt grup de varsta, in timp ce cei de peste 50 de ani au inregistrat castiguri semnificative, potrivit Bancii Italiei. Veniturile au urmat aceeasi tendinta.

“Oamenii din generatia mea care traiesc din salarii nu au standard de viata foarte ridicat”, spune Federica Magro, 44 de ani, de profesie publisher in Milano.

Italienii de 40 de ani sunt principala forta din spatele candidatului rebel la alegerile nationale, Beppe Grillo, care ii acuza pe politicieni profesionisti ca au esuat la locurile lor de munca. Sondajele de la inceputul acestei luni au aratat ca 26% din generatia amintita mai sus il sustine pe comediantul de la Miscarea Cinci Stele.

Partidele clasice au promis combaterea somajului in randul tinerilor si diminuarea impactului noilor norme asupra pensiilor.

Italia estimeaza ca va inregistra un surplus bugetar de 5% din PIB in acest an, dar detaliile cu privire la modul in care cheltuielile publice vor fi reduse raman evazive.

De-a lungul ultimelor doua decenii, Italia a inregistrat astfel de excedente in valoare de 1,3 miliarde dolari, respectiv o medie de 4% pe an, arata Giuseppe Alvaro, un economist de la Roma si un expert in conturile nationale ale tarii.

Datoria publica a crescut insa, iar acum este la un nivel de 2 trilioane de euro, iar austeritatea trebuie sa continue. Deoarece o mare parte din populatia care lucreaza astazi nu a beneficiat de excesul cheltuielilor publice, „ei se pot simti mai degraba reticienti in a da inapoi ceea ce nu au primit”, a adaugat Alvaro.

O cincime din companiile italiene nu vor supravietui recesiunii

O cincime din totalul companiilor se vor prabusi din cauza impactului recesiunii, a declarat directorul general al grupului financiar Intesa Sanpaolo, Enrico Cucchiani, potrivit CNBC, scrie Mediafax.

„Cele mai bune 20% din companiile italiene au inregistrat in ultimii trei ani cresteri de venituri intre 35% si 50%, dar, pe de alta parte, cele mai slabe 20% din companii au avut o scadere de 35-45%, asa ca este clar ca nu vor rezista”, a declarat Cucchiani.

Un val de colapsuri in sectorul corporate va afecta sectorul bancar al Italiei, a spus seful celei de-a doua mari banci din Italia.

„Va alimenta portofoliile de credite neperformante, situatie care face bancile foarte precaute sa imprumute unor astfel de companii. Nu cred ca problema este lipsa fondurilor, ci selectarea riscului”, a adaugat el.

Cele mai recente date arata ca economia Italiei s-a contractat cu 0,9% in trimestrul al patrulea al anului trecut, fata de precedentele trei luni.

Ce scor ar putea obtine fostul premier italian Silvio Berlusconi

Fostul premier Silvio Berlusconi candideaza la alegeri de duminica si luni si ar putea obtine un avantaj neasteptat in cursa electorala din partea unei categorii controversate de alegatori, respectiv cei suspectati sau condamnati pentru evaziune fiscala.

Berlusconi a reusit sa restranga semnificativ decalajul fata de favoritul din sondaje, Pier Luigi Bersani, dupa ce a promis ca, daca va fi numit premier si Partidul Libertatii va castiga majoritatea, va institui aministie generala in cazurile de evaziune fiscal.

Berlusconi este cu numai 6 puncte procentuale in spatele lui Bersani in cel mai recent sondaj facut public, care dateaza din 8 februarie, ultima zi inainte de inceputul embargoului legal pe sondaje.

In Italia, evazionistii au devenit o parte importanta, influenta a electoratului, de la micii afaceristi la magnatii care isi ascund banii in banci straine, potrivit lui Massimo Bordignon, profesor de economie la Universitatea Catolica din Milano, citat de CNBC.

"Atunci cand foarte multi oameni fac evaziune, devin importanti ca grup electoral. In final, motivul pentru care ne confrumtam cu atat de multa evaziune fiscala este ca guvernul italian, in particular guvernele de centru-dreapta, nu au luat nicio masura impotriva ei", comenteaza acesta.

Bordignon a precizat ca structura economiei italiene are in componenta numeroase firme mici si aproximativ 5 milioane de liber profesionisti, care ar putea forma un electorat numeros.

Statul italian pierde in fiecare an aproximativ 120 miliarde euro din cauza evaziunii fiscale, potrivit estimarilor Trezoreriei si Fiscului. Datoria publica a Italiei este de 2.000 miliarde euro, reprezentand 127% din Produsul Intern Brut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
INTERVIU cu scriitorul care a transformat in carte o replica a Vioricai Dancila
Setari Cookie-uri