Lasagna era importata in Ungaria prin compania daneza Nowaco si produsa de firma luxemburgheza Tavola. Tavola este o filiala a companiei franceze Comigel, care se aprovizioneaza de la Spanghero, acuzata de autoritatile franceze pentru etichetare frauduloasa a carnii de cal drept carne de vita. Spanghero apartine puternicei cooperative basce franceze Lur Berri, scrie Mediafax.

Este vorba despre primul caz inregistrat in Ungaria.

"Lasagna cu carne de cal a patruns si in Ungaria", a indicat Gyorgy Pleva, director al Autoritatii Nationale pentru Siguranta Alimentara (Nebih).

Autoritatile au efectuat o investigatie "in urma unei notificari a Sistemului Comunitar de Alerta Rapida pentru Alimentatie" (RASFF), a explicat el. "Produsele, pachete de lasagna bologneza de 400 de grame, au ajuns in Ungaria in decembrie 2012, prin lantul de distributie Nowaco", a adaugat el. Acestea au fost importate in Ungaria prin intermediul Tavola, avand ca tara de provenienta Cehia.

Compania ungara a sistat vanzarea produsului.

La 20 februarie, autoritatile cehe au anuntat descoperirea carnii de cal nedeclarata in lasagna congelata, produsa de Tavola si distribuita de Nowaco.

Numeroase produse semipreparate au fost retrase de pe rafturile supermarketurilor, in peste 15 de tari din Europa si pana in Hong Kong.