Italia a intrat intr-un real impas luni, cu o Camera a Deputatilor de stanga si un Senat fara o majoritate clara in urma unor alegeri legislative marcate de un succes al fostului actor de comedie "Beppe" Grillo, un personaj destul controversat si aparent similar din punct de vedere al impactului media si politic, cu binecunoscutul Dan Diaconescu, prezent pe plaiurile mioritice.
Criza si cele aproximativ 15 luni de austeritate bugetara impuse de Guvernul de tehnocrati al lui Mario Monti au influentat in mod serios alegerile recente din Italia, unde rata participarii a fost de aproximativ 75% pentru fiecare dintre cele doua Camere ale Parlamentului. La Repubblica scrie despre o "Italie neguvernabila", evocand "revenirea puternica a lui Berlusconi", prezentat ca "terminat" dupa plecarea sa de la guvernare, in noiembrie 2011, si "esecul lui Monti", care s-a lansat in politica la sfarsitul lui decembrie, la conducerea unei miscari ambitioase a unui "nou centru".

"Tara se confrunta cu o situatie foarte delicata", comenta Pier Luigi Bersani, liderul coalitiei de stanga. Aceasta a obtinut cele mai multe voturi pentru ambele Camere ale Parlamentului, dar o majoritate de mandate numai in Camera Deputatilor. De asemenea, cel mai important ziar din peninsula, "Il Corriere della Sera", a scris despre un "vot-soc" si un Parlament "fara majoritate", deoarece, desi coalitiile de centru si de stanga au obtinut o victorie la limita in Camera Deputatilor in fata coalitiei de dreapta a lui Berlusconi (inclusiv etrema dreapta), acestea insa se afla foarte departe (cu 113 mandate) de o majoritate absoluta (de 158 de mandate) in Senat.

Astfel, nimeni nu poate forma Guvernul decat daca realizeaza o alianta. Pier Luigi Bersani a facut apel la formarea unei coalitii care sa sustina un nou Cabinet, insa stanga evita sa se alieze cu Berlusconi, in conditiile in care in Senat, nicio majoritate clara nu se degaja, inclusiv in cazul unei aliante ipotetice intre coalitiile de stanga si de centru - condusa de premierul demisionar Mario Monti.

Singurul invingator real al scrutinului este insa Beppe Grillo (foto), liderul Miscarii Cinci Stele (M5S), care a stiut sa seduca exploatand respingerea clasei politice, furia fata de austeritate si neincrederea fata de Europa. Un catalizator al nemultumirii sociale, intr-o tara aflata in plina recesiune economica (-2,2% in 2012), el a adunat voturi atat din partea alegatorilor de dreapta, cat si a celor de stanga, cu un program considerat "populist" de catre adversarii sai, incluzand intre altele stoparea finantarii publice a partidelor politice, introducerea unui venit minim de 1.000 de euro si promisiunea unui referendum asupra euro. Potrivit rezultatelor oficiale, el obtine aproximativ 25% in fiecare dintre cele doua Camere, devenind a treia forta politica din tara.

Coalitia de stanga condusa de catre Pier Luigi Bersani, care obtine 29,5% din voturi, isi adjudeca majoritatea mandatelor in Camera Deputatilor (340 din cele 630 de mandate) multumita unui sistem care acorda 54% din mandate formatiunii care se claseaza pe primul loc. Insa, in Senat, unde prima majoritatii este acordata la nivelul fiecarei regiuni in parte, rezultatele prezinta coalitiile de centru si de stanga foarte departe de o majoritate absoluta de 158 de mandate. In ceea ce priveste scorurile, stanga a obtinut 31,63% din voturi, iar dreapta 30,71%. De asemenea, numarul modest de 17-20 de senatori prevazuti pentru tabara lui Monti nu este suficient pentru formarea unei aliante majoritare.

Ca urmare, toate privirile se indreapta spre Beppe Grillo, care ar putea obtine aproximativ 50 de mandate de senator, dar care nu este dispus sa colaboreze cu celelalte formatiuni. "Au dat faliment atat la stanga, cat si la dreapta. Pot sa duca sapte-opt luni, dar vom fi un adevarat obstacol pentru ei", a scris Grillo intr-un mesaj postat pe blog, citat de Mediafax.

Cine este insa Beppe Grillo, noul "luceafar" al politicii italiene


Giuseppe Piero "Beppe" Grillo, nascut pe 21 iulie 1948 in orasul Genoa, este un cunoscut comedian italian, actor, blogger si, de curand, si politician. Desi detine o diploma de contabil, soarta i-a rezervat alte planuri. Devenit comedian din intamplare, Beppe Grillo a fost remarcat cand improviza un monolog la o auditie de prezentatorul italian Pippo Baud, care l-a si lansat in lumea televiziuni.

La sfarsitul anilor ’70, Beppe Grillo este deja o prezenta constanta in emsiunile si filmele realizate de televiziunile italiene. Dupa 1980, succesul sau a crescut si mai mult datorita unor emisiuni in care nara experientele sale in urma vizitelor in Statele Unite ale Americii si Brazilia, cu anecdote si butade despre cultura, stilul de viata si frumusetea acelor locuri.

In aceeasi perioada, a fost gasit vinovat de omor din culpa, in urma unui accident auto in care si-au pierdut viata trei oameni, dar "popularitatea" de care beneficia la acea vreme l-a ajutat sa scape de inchisoare. La scurt timp, a devenit protagonistul unui alt spectacol creat special pentru el, numit Grillometro.

Cariera sa de actor in televiziune va intra insa pe o panta descendenta, dupa ce spectacolele sale au inceput sa vizeze din ce in ce mai mult satira politica. De altfel, Beppe Grillo nu s-a sfiit niciodata sa atace direct o multime de politicieni din Italia, cu acuzatii de coruptie, in special pe fostul premier Bettino Craxi, la acea vreme, sustinut de Partidul Socialist italian. Drept consecinta, Grillo a fost ince-incet alungat de la televiziunile de stat si reabilitat cativa ani mai tarziu abia cand Partidul Socialist a fost desfiintat in urma unor mari scandaluri de coruptie, cunoscute sub numele de "Tangentopoli". Craxi insusi a murit in Tunisia, aflat in imposibilitate de a reveni in Italia, unde ar fi fost inchis pentru multi ani.

Aparitiile sale pe sticla au devenit din nou din ce in ce mai rare incepand cu 1990, in contextul in care continua sa arunce cu acuze in politicieni si oferea detalii despre activitatile financiare si de frauda ale acestora. In cele din urma, i-a fost definitiv interzis sa apara la televiziune in 1993, desi emisiunea s-a bucurat de o audienta record de 16 milioane de telespectatori. In timpul emisiunilor sale, Grillo nu ezita sa numeasca firme si personalitati pe care el le considera corupte. Din acest motiv, a fost dat in judecata deseori pentru calomnie de diverse persoane sau entitati comerciale.

A lansat si un blog, pe 26 ianuarie 2005, destinat, de asemenea, satirei politice si desconspirarilor in ceea ce priveste coruptia. Blog-ul sau contine in prezent o lista actualizata periodic - operatiunea Parlament Curat - cu membri ai Parlamentului italian, care au fost condamnati. Revista Time l-a desemnat pe Grillo, drept "Eroul European", pentru aceasta initiativa si multe altele.

La data de 8 septembrie 2007, Beppe Grillo a organizat chiar si "V-Day Celebration", in Italia ("V" vine de la pentru injuratura vaffanculo), unde mai mult de doua milioane de italieni au participat si s-a semnat chiar si o petitie. In timpul acestei manifestari a cerut excluderea din Parlament a membrilor care au fost condamnati pentru diverse infractiuni. De altfel, aceasta "solicitare" va reprezenta una din punctele importante ale programului sau politic.

Doi ani mai tarziu, cariera "Printului Clovn", asa cum a fost numit de catre postul de televiziune ABC, intr-un material briografic din 2008 despre viata si activismul sau politic, a luat din nou o noua turnura. Beppe Grillo a decis sa se implice cu adevarat in lumea politica in 2010, ca fondator al partidului "Movimento 5 stelle" (Miscarea de cinci stele).

Agenda politica a lui Beppe Grillo cuprinde:


1. O lege anti-coruptie;
2. Majorarea salariilor;
3. Eliminarea contributiilor publice catre partidele politice (retroactiv incepand cu aceste alegeri);
4. Eliminarea imediata a finantarii directe si indirecte a ziarelor;
5. Eliminarea cvorumului obligatoriu pentru referendum;
6. Referendumul despre iesirea din zona euro;
7. Obligatia Parlamentului de a discuta despre fiecare initiativa de lege, cu vot deschis;
8. Un singur canal public de televiziune, fara publicitate si independent politic;
9. Alegeri directe pentru Camera Deputatilor si Senat;
10. Crearea unui sistem de masura a imbogatirii ilicite a clasei politice din ultimii douazeci de ani;
11. Maxim doua mandate pentru un reprezentant ales;
12. O lege cu privire la conflictul de interese;
13. Masuri imediate de revigorare a intreprinderilor mici si mijlocii, similare cu modelul francez;
14. Realocarea fondurilor care au fost taiate de la Sanatate si Educatie;
15. Informatizarea si simplificarea administrarii Statului;
16. Acces gratuit la internet pentru cetateni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri