Japonia a devenit cel mai mare creditor al SUA

Japonia a devenit anul trecut, prin achizitii de titluri ale Trezoreriei Statelor Unite, cel mai mare detinator de instrumente financiare americane, devansand China, potrivit datelor oficiale ale SUA de la jumatatea anului trecut, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Detinerile totale ale Japoniei de instrumente financiare ale Statelor Unite au crescut de la 1.590 miliarde de dolari in 2011 la 1.840 de miliarde de dolari, sustinute partial de achizitiile de obligatiuni guvernamentale de 227 miliarde de dolari, intr-o perioada de 12 luni, potrivit datelor din iunie 2012.

Aceste detineri includ titluri de Trezorerie, actiuni si instrumente financiare garantate prin active.

In schimb, detinerile Chinei au scazut in aceeasi perioada de la 1.730 miliarde de dolari la 1.590 miliarde de dolari, dupa vanzarea de titluri ale Trezoreriei SUA.

"Japonia si-a marit constant detinerile de titluri americane, care intr-o perioada de crestere economica lenta au reprezentat o alternativa de investitie", a declarat Jim Vogel, director la FTN Financial in Memphis, Tennessee.

Achizitiile Japoniei au urmat unor interventii pe piata valutara, in perioada septembrie-octombrie 2011, cand statul japonez a vandut 13.590 miliarde de yeni.

Yuanul a atins un maxim record de 75,35 unitati pentru un dolar in octombrie 2011, iar ulterior s-a depreciat, pentru a atinge la inchiderea de joi 92,59 unitati pentru un dolar.

China era totusi in decembrie 2012 cel mai mare detinator strain de titluri ale Trezoreriei SUA, in valoare de 1.200 miliarde de dolari, in crestere cu 19,7 miliarde de dolari, potrivit unui raport separat al institutiei SUA.

Japonia este pe locul al doilea, dupa ce si-a majorat detinerea cu 2,5 miliarde de dolari, la 1.120 miliarde de dolari.

Detinerile chineze de obligatiuni ale SUA au devenit un subiect sensibil de discutii in timpul campaniei prezidentiale americane de anul trecut.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri