Erdogan, criticat dupa ce a asimilat sionismul unei crime impotriva umanitatii

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost criticat dur, vineri, atat de catre secretarul general al ONU Ban Ki-moon, cat si de catre Washington, deoarece a asimilat sionismul cu o "crima impotriva umanitatii", in timpul unui discurs pronuntat miercuri la Viena, relateaza AFP.

"Ca si in cazul sionismului, antisemitismului si fascismului, in prezent devine inevitabil sa consideri islamofobia drept o crima impotriva umanitatii", a declarat Erdogan in fata participantilor la al cincilea Forum ONU pentru promovarea dialogului intre religii si popoare (UNAOC), citat de Mediafax.

Un purtator de cuvant al secretarului general al ONU, care a fost prezent miercuri la reuniunea de la Viena, a respins vineri comentariile sefului Guvernului turc, calificandu-le "ofensatoare si false".

"Secretarul general a ascultat discursul premierului intr-o versiune tradusa. Daca aceste comentarii cu privire la sionism au fost traduse corect, atunci nu sunt doar false, ci contrazic, de asemenea, principiile care au fondat Alianta civilizatiilor", a apreciat purtatorul de cuvant.

"Secretarul general considera neindemanatic faptul ca afirmatii ce ranesc si suscita diviziuni au fost rostite la o reuniune ce avea ca tema leadershipul responsabil", a adaugat el.

La randul sau, premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a exprimat nemultumirea fata de aceste afirmatii.

"Este o declaratie sumbra si inselatoare, de un tip pe care il credeam disparut in lume", a declarat Netanyahu, citat intr-un comunicat difuzat joi de catre serviciile sale.

Casa Alba a denuntat comentariile lui Erdogan, cu cateva ore inainte de vizita, vineri, a secretarului de Stat american John Kerry la Ankara, unde se va intalni cu premierul turc.

"Noi respingem asimilarea de catre premierul Erdogan a sionismului cu crima impotriva umanitatii, care este ofensatoare si falsa", a declarat un purtator de cuvant al Consiliului de Securitate, Tommy Vietor. "Noi incurajam popoarele de toate credintele, culturile si ideile sa denunte actiunile urii si sa depaseasca orice diferente", a subliniat el.

Afirmatiile lui Erdogan intervin in timp ce relatiile dintre Turcia si Israel s-au racit in urma asaltului unui comando israelian, in 2010, impotriva unei nave cu ajutor umanitar la bord ce se indrepta catre Fasia Gaza, o actiune care s-a soldat cu moartea a noua cetateni turci.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri