Soros ii pune la colt pe nemti: Europa este intr-o criza existentiala, cu Germania la volan

Germania, cea mai mare economie a zonei euro si una dintre tarile cu cele mai stabile finante, poarta o parte din vina crizei prelungite prin care trece uniunea monetara, a declarat miliardarul american George Soros, citat de CNBC.

"Am trecut de la o criza la alta. Germania a facut minimul necesar pentru pastrararea euro, dar doar atat! Asta a mentinut conditiile de criza, care acum sunt vechi de patru ani", a declarat Soros la World Leaders Forum, scrie Mediafax.

Miliardarul american vede problemele majore ale Europei pe doua paliere. In primul rand, Germania se afla pe scaunul soferului. Chiar daca nu dicteaza politica economica, niciun plan major nu poate fi propus fara sa se fi obtinut anterior acordul Berlinului.

A doua problema este ca Germania impune tarilor indatorate austeritate, iar reducerile fortate de cheltuielui bugetare nu sunt solutia eficienta, afirma Soros. Situatia nu poate decat sa se inrautateasca, a avertizat el.

"Ma tem ca Europa se afla intr-o criza existentiala. Tarile datoare sunt supuse dictatelor tarilor creditoare si au fost pur si simplu retrogradate la statutul de membri de rang secund. Nu cred ca este acceptabil politic", a spus miliardarul american.

Masurile de austeritate ar putea declansa o spirala deflationista, care sa conduca la salarii mai mici, concedieri si reducerea consumului. O astfel de evolutie ar crea o recesiune de durata, in care povara indatorarii continua sa creasca, a declarat el.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri