Pentagonul, care a anuntat vineri o restructurare a programului sau european antiracheta, cauta o "alternativa" la programul luat in calcul initial, a declarat sambata un oficial american, ceea ce pare sa fie un gest de conciliere fata de Rusia, comenteaza AFP.
"Faza finala (a scutului NATO antiracheta) este restructurata din cauza taierilor bugetare din Congres si a evolutiei tehnologiei. Scopul este cautarea unei alternative la planul initial", a declarat pentru AFP acest oficial din cadrul Administratiei Obama, potrivit Mediafax.

Anuntand vineri la Pentagon o consolidare a apararii americane antiracheta fata de o viitoare amenintare nord-coreeana de natura balistica, secretarul Apararii Chuck Hagel a evocat o "restructurare" a programului NATO antiracheta menita sa faca fata unei amenintari iraniene.

Concret, sunt prevazute in continuare, atat instalarea in Turcia a unui radar de tip TPY-2, conceput pentru detectarea unor tiruri de rachete balistice si a traiectoriilor acestora, cat si instalarea, pana in 2018, a unui numar de 24 de rachete de interceptare de tip SM3-IIA in Romania si tot pe atatea in Polonia.

Incepand din 2022, o noua varianta, SM3-IIB, urma, de asemenea, sa fie implementata la aceste instalatii. "Nu intentionam sa o mai facem, dar vom continua sa avem acelasi numar de interceptori", a dat asigurari numarul trei in ierarhia Pentagonului, James Miller.

Racheta de tip SM3 are la bord un "vehicul" care, in versiunea IIA, are o viteza de 4,5 kilometri pe secunda. Insa in versiunea IIB, in curs de creare, viteza ar urma sa treaca la 5,5 kilometri pe secunda, facand-o mai eficienta impotriva rachetelor de tip intercontinental, potrivit Arms Control Association.

Acest ultim punct ingrijoreaza autoritatile ruse, care se tem ca scutul european antiracheta ar putea sa fie indreptat impotriva Rusiei, amenintandu-i capacitatea de disuasiune nucleara.

"Nu s-a pus niciodata problema Rusiei, ci cea de a furniza o aparare antiracheta aliatilor nostri din Europa impotriva unor amenintari dinspre Iran", a reiterat oficialul din cadrul Administratiei, sub protectia anonimatului.

Insa "oficiali rusi au spus ca vor participa la un nou ciclu de negocieri privind controlul armelor doar daca Statele Unite raspund ingrijorarilor lor", afirma, intr-un articol, Tom Collina, un expert din cadrul Arms Control Association.

Presedintele Statelor Unite Barack Obama si-a exprimat, totusi, recent, intentia de a negocia cu Moscova o reducere suplimentara a arsenalului nuclear al celor doua tari, dupa adoptarea Tratatului de dezarmare START la sfarsitul lui 2010.

Insa, dupa semnarea acestui Tratat, negocierile privind dezarmarea nucleara a celor doua foste tari rivale in timpul Razboiului Rece s-au blocat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri