Aproximativ 20.000 de cadre didactice, politisti, lucratori in sectorul sanatatii si alti functionari au manifestat sambata, la Berna, Elvetia, impotriva unor masuri de austeritate, reclamand conditii de munca mai bune si cresterea salariilor, au anuntat sindicatele, relateaza AFP.

"Cantonul Berna nu are bani suficienti, dar functionarii sunt cei care sunt afectati", a declarat pentru AFP Michael Gerber, un purtator de cuvant al sindicatului cadrelor didactice din regiune, LEBE, unul dintre organizatorii manifestatiei.

Reuniti in cea mai mare piata din Berna, Bundesplatz, manifestantii au indemnat Guvernul cantonului sa "inceteze demolarea", potrivit Mediafax.

Potrivit agentiei de presa ATS, cantonul si-a echilibrat bugetul suprimand cresteri atutomate de salarii acordate functionarilor publici si a operat o taiere a cheltuielilor in valoare de aproximativ 55 de milioane de franci elvetieni (aproximativ 45 de milioane de euro), in special in sectoarele Educatiei si Sanatatii.

"Salariile au fost blocate, iar conditiile de munca sunt departe de ceea ce ar trebui sa fie", si-a exprimat regretul Gerber.

El a subliniat ca, in urma cu zece ani, cantonul a abandonat o lege care garanta cadrelor didactice cresteri salariale in mod regulat. In locul ei, acesta a autorizat legiuitorii sa stabileasca anual aceasta crestere, in functie de imperative bugetare.

Mitingul, care a fost in opinia unora cea mai importanta manifestatie a functionarilor organizata la Berna in ultimele decenii, este necesar sa fie perceput drept "un mesaj impotriva politicilor financiare proaste", a declarat pentru ATS Beatrice Stucki, o parlamentara socialista si presedinta sindicatului functionarilor publici SSP.

Acuzand cantonul ca acorda reduceri de impozite celor mai bogati si diminueaza cheltuielile cu educatia, securitatea si sanatatea, ea a reclamat "mijloace pentru toti" in vederea evitarii crearii unei "societati cu doua viteze".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Frauda: candidati indemnati sa dea bani pentru un job in Elvetia