Impactul petrolului de sist la nivel global ar putea revolutiona piata energetica mondiala in urmatorii zeci de ani, contribuind la o scadere semnificativa a pretului petrolului, la cresterea PIB-ului mondial, precum si la o schimbare geopolitica si a modelelor de afaceri pentru companiile de petrol si gaze, arata o analiza realizata de PwC.
"O productie crescuta a petrolului de sist ar duce la o scadere a pretului petrolului la nivel global, fapt ce poate avea un impact major asupra evolutiei economiei globale, oferind posibilitatea de a realiza o productie mai mare de petrol, la acelasi cost. Aceste efecte se pot se pot accentua treptat pe masura ce productia de petrol de sist se extinde la nivel mondial, ducand la o crestere a PIB-ului global de 2,3% - 3,7% in 2035. Aceasta ar echivala cu adaugarea unei economii ca a Marii Britanii la PIB-ul global", a declarat John Webster (foto), liderul departamentului de audit, PwC Romania.

Ca urmare, raportul, intitulat "Petrolul de sist – urmatoarea revolutie energetica" isi propune sa examineze scenariile care iau in calcul impactul cresterii productiei de petrol de sist asupra preturilor petrolului la nivel global si analizeaza modul in care aceste schimbari pot afecta economia si industria de petrol si gaze pana in anul 2035.

Petrolul de sist, la fel ca si gazul de sist, reprezinta o resursa obtinuta prin forare orizontala si hidrofractura, sau "fracking". Acest tip de petrol se mai numeste si petrol usor (light tight oil). Bazandu-ne pe dovezile detinute pana in prezent, putem spune ca resursele de petrol de sist sunt vast raspandite la nivel global, asa cum se prezinta si in cadrul raportului.

"Beneficiile economice determinate de reducerea preturilor la petrol vor varia semnificativ de la o tara la alta. In scenariile propuse de noi, marii importatori de combustibil precum India sau Japonia pot avea o crestere a PIB-ului de aproximativ 4% - 7% in 2035, in timp ce Statele Unite, Germania si Marea Britanie pot adauga PIB-ului aproximativ 2%-5%. In contrast, marii exportatori precum Rusia si Orientul Mijlociu pot fi dezavantajati pe termen lung in cazul in care nu isi vor dezvolta la scara larga propriile resurse de petrol de sist", a adaugat Webster.

Impactul estimat in raport asupra PIB-ului fiecarei tari, precum si per ansamblu, la nivel global, este prezentat in tabelul de mai jos. Modificarea estimata a PIB-ului in anul 2035, conform unui scenariu de scadere cu 25%-40% a pretului la petrol ca urmare a influentei petrolului de sist.



Calitatea si cantitatea bazei resurselor de petrol de sist din afara Statelor Unite sunt putin intelese si genereaza incertitudine in ceea ce priveste potentialul de dezvoltare a petrolului de sist. Analiza PwC utilizeaza Modelul Global Econometric al Institutului National (NiGEM).

Analiza PwC sugereaza faptul ca productia petrolului de sist are potentialul de a se extinde treptat de la baza curenta cunoscuta in Statele Unite, crescand la aproximativ 12% din totalul productiei totale de petrol pana in 2035. Data fiind relativa lipsa de corelatie intre cererea de petrol si modificarile de pret, analiza scenariului PwC sugereaza faptul ca ar putea fi necesara o scadere cu 40% a pretului petrolului (relativa la proiectia din scenariul EIA) pana in 2035, cererea crescand suficient de mult pentru a absorbi oferta suplimentara. Cu toate acestea, scaderea pretului petrolului (relativa la nivelul de baza EIA) ar putea fi restrictionata la aproximativ 25% daca OPEC si-ar reduce productia pentru a compensa cresterea productiei de petrol de sist.

Oportunitati si provocari pentru guverne si companii


• Guvernele tarilor care importa petrol si care au potential de exploatare a resurselor de petrol de sist vor trebui sa inteleaga castigul economic care poate aparea de pe urma crearii de politici care sa incurajeze exploatarea acestui tip de petrol. Aceste initiative ar trebui analizate in raport cu obiectivele de mediu la nivel local si national (ex. Decarburare).

• Guvernele tarilor care se bazeaza pe exporturile conventionale de petrol vor trebui sa se adapteze la castiguri mai mici pe termen lung si/sau sa isi dezvolte propriile resurse neconventionale, incluzand petrolul si gazul de sist.

• Petrolul de sist (alaturi de gazul de sist) ar putea influenta dinamica geopolitica contribuind la cresterea independentei energetice a unor tari precum Statele Unite sau China (dar si Romania) si reducand influenta OPEC.

• Companiile de petrol vor trebui sa-si reanalizeze proiectele si portofoliile curente in raport cu scenariile care cuprind preturi mai scazute pentru petrol. De asemenea, va fi necesara ajustarea modelului de business pentru o scara mai redusa a proceselor de productie, procese care ar deveni mai standardizate in vederea extractiei petrolului de sist.

• Preturi reale mai mici decat cele asteptate pot crea beneficii pe termen lung pentru companii care se bazeaza in principal pe petrol si produse conexe (ex. produse petrochimice si plastic, industria aeronautica, transportatori rutieri, companii automotive, precum si sectorul LNG (liquefied natural gas – gaz natural lichefiat), dat fiind faptul ca preturile acestuia sunt de multe ori legate de petrol).

"Potentiala disponibilitate si accesibilitate a unor resurse semnificative de petrol de sist, precum si efectul unei productii crescute asupra pretului global al petrolului, au implicatii care se extind mult dincolo de industria petrolului. Petrolul de sist are potentialul de a reprofila economia globala, contribuind la cresterea nivelului de securitate energetica, cresterea independentei si accesibilitatii pe termen lung. Cu toate acestea, beneficiile trebuie sa fie contrabalansate prin obiective de mediu mai ample, atat la nivel local, cat si la nivel global. Schimbarile subsecvente in cadrul politicilor si regimurilor de reglementare vor avea, fara indoiala, efecte rasunatoare asupra producatorilor si consumatorilor. Implicatiile cresterii cantitatii de petrol de sist vor fi resimtite de-a lungul lantului valoric. Alegerile bazate pe unele previziuni pe termen lung care indica o crestere constanta a pretului petrolului ar trebui probabil reanalizate in toate sectoarele conexe", a concluzionat Webster.

Analiza scenariului PwC porneste de la o referinta de baza a proiectiei realizate de catre Energy Information Administration (EIA), care indica faptul ca pretul petrolului va creste la aproximativ dolari 133 pe baril pana in anul 2035 (exprimat in termeni reali, ajustati pentru inflatia generala a preturilor din Statele Unite). Aceasta proiectie EIA presupune o proiectie a unei productii minime de petrol de sist si o cerere din ce in ce mai crescuta din partea Chinei si a altor economii emergente. Analiza scenariului PwC sugereaza ca o crestere a productiei de petrol de sist ar putea conduce la un pret real al petrolului de aproximativ 83-100 dolari pe baril in 2035 (cu aproximativ 33-50 dolari mai putin pe baril comparat cu proiectia EIA, echivalentul unei scaderi relative a pretului cu 25-40%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri