"O productie crescuta a petrolului de sist ar duce la o scadere a pretului petrolului la nivel global, fapt ce poate avea un impact major asupra evolutiei economiei globale, oferind posibilitatea de a realiza o productie mai mare de petrol, la acelasi cost. Aceste efecte se pot se pot accentua treptat pe masura ce productia de petrol de sist se extinde la nivel mondial, ducand la o crestere a PIB-ului global de 2,3% - 3,7% in 2035. Aceasta ar echivala cu adaugarea unei economii ca a Marii Britanii la PIB-ul global", a declarat John Webster (foto), liderul departamentului de audit, PwC Romania.

Ca urmare, raportul, intitulat "Petrolul de sist – urmatoarea revolutie energetica" isi propune sa examineze scenariile care iau in calcul impactul cresterii productiei de petrol de sist asupra preturilor petrolului la nivel global si analizeaza modul in care aceste schimbari pot afecta economia si industria de petrol si gaze pana in anul 2035.

Petrolul de sist, la fel ca si gazul de sist, reprezinta o resursa obtinuta prin forare orizontala si hidrofractura, sau "fracking". Acest tip de petrol se mai numeste si petrol usor (light tight oil). Bazandu-ne pe dovezile detinute pana in prezent, putem spune ca resursele de petrol de sist sunt vast raspandite la nivel global, asa cum se prezinta si in cadrul raportului.

"Beneficiile economice determinate de reducerea preturilor la petrol vor varia semnificativ de la o tara la alta. In scenariile propuse de noi, marii importatori de combustibil precum India sau Japonia pot avea o crestere a PIB-ului de aproximativ 4% - 7% in 2035, in timp ce Statele Unite, Germania si Marea Britanie pot adauga PIB-ului aproximativ 2%-5%. In contrast, marii exportatori precum Rusia si Orientul Mijlociu pot fi dezavantajati pe termen lung in cazul in care nu isi vor dezvolta la scara larga propriile resurse de petrol de sist", a adaugat Webster.

Impactul estimat in raport asupra PIB-ului fiecarei tari, precum si per ansamblu, la nivel global, este prezentat in tabelul de mai jos. Modificarea estimata a PIB-ului in anul 2035, conform unui scenariu de scadere cu 25%-40% a pretului la petrol ca urmare a influentei petrolului de sist.


Mai multe articole din sectiunea International »