Bancile cipriote raman inchise pe termen nedeterminat

Banca centrala din Cipru nu a luat inca o decizie privind redeschiderea bancilor, care potrivit unui anunt de saptamana trecuta ar fi urmat sa isi reia marti activitatile, dupa zece zile de la oprirea operatiunilor, transmite AFP.

Un responsabil al bancii centrale a declarat pentru AFP "ca nu a fost luata nicio decizie" referitoare la redeschiderea institutiilor financiare din Cipru, arata Mediafax.

Decizia de oprire a activitatilor bancare a fost luata dupa un prim acord de salvare a Ciprului, pe 16 martie, care prevedea aplicarea unei taxe pentru toate depozitele bancare din tara.

Masura a provocat panica, iar oamenii au format cozi la ATM-uri pentru retragerea banilor.

Parlamentul cipriot a respins aceasta taxa, astfel ca Banca Centrala Europeana a dat termen Ciprului pana pe 25 martie sa gaseasca o solutie cu creditorii.

In noaptea de duminica spre luni, a fost incheiat un acord dificil pentru evitarea falimentului Ciprului si mentinerea tarii in zona euro.

Banca centrala a mai anuntat luni numirea unui administrator special pentru lichidarea Laiki, a doua mare banca din tara, masura prevazuta in acord.

Potrivit acordului, banca va fi scindata intr-o "banca rea", care va fi treptat desfiintata, si o "banca buna", care va include depozitele garantate, in valoare de pana la 100.000 de euro, care sunt garantate in UE.

Masura va avea ca efect restrangerea considerabila a sectorului bancar cipriot, considerat supradimensionat in raport cu economia insulei, avand in vedere ca este de opt ori marimea PIB-ului. Cea mai mare banca a tarii, Bank of Cyprus, va prelua apoi depozitele garantate ale Laiki Bank, precum si o datorie de 9 miliarde de euro a Cyprus Popular Bank catre mecanismul de lichiditate de urgenta al zonei euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri