Vizand sa atenueze simptome ale unor boli precum cancerul, maladia Parkinson, scleroza in placi, psoriazisul si eczema atopica, canabisul este accesibil exclusiv pe baza de reteta electronica, in vederea impiedicarii unor abuzuri.

Cehia va importa, pentru inceput, acest drog, timp de un an, pana cand Institutul National ceh pentru Controlul Medicamentelor incepe sa elibereze licente, valabile pe o perioada de maximum cinci ani, unor cultivatori locali.

Cehia, o tara cu 10,5 milioane de locuitori, este una dintre cele mai liberale tari europene in privinta consumului de canabis. Persoanele care detin pana la 15 grame de marijuana sau cultiva acasa pana la cinci plante nu risca nicio amenda.

Procentul consumatorilor tineri de canabis in Cehia a scazut de la 20,3% in 2010 la 16,1% in 2011, potrivit Observatorului National ceh pentru Droguri.

Tot incepand de la 1 aprilie, alta lege din domeniul sanatatii publice in Cehia a intrat in vigoare, permitand efectuarea de grefe de la donatori straini decedati pe teritoriul Cehiei.