"Nimeni nu ar trebui sa fie autorizat sa arunce in haos o regiune si, cu atat mai putin, intreaga lume, din egoism", a declarat Xi Jinping (foto), fara sa mentioneze disputele maritime dintre Beijing si Tokyo sau cu alte tari din regiune, potrivit Mediafax.

"Trebuie sa actionam in mod concret pentru a solutiona dificultati importante, cu scopul de a asigura stabilitatea Asiei", care "se confrunta cu noi provocari, atat timp cat apar probleme sensibile si (atat timp) cat exista amenintari in domeniul securitatii traditionale si netraditionale", a continuat el.

Exprimandu-se in fata mai multor sefi de stat si de guvern, la Forumul Economic anual de la Boao, pe Insula Hainan (sud), Xi Jinping a indemnat comunitatea internationala sa apere "o viziune favorabila unei securitati globale, comune si de cooperare".

La forum asistau presedintele birman Thein Sein, premierul australian Julia Gillard si directoarea generala a FMI Christine Lagarde.

Peninsula coreeana se confrunta cu o intensificare a tensiunilor, dupa ce Phenianul a lansat cu succes o racheta cu raza lunga de actiune, in decembrie, considerata un tir de racheta balistica, si a celui de al treilea test nuclear, in februarie.

Coreea de Nord, careia China ii este principalul aliat important, si-a anuntat intentia de a reporni un reactor nuclear oprit in 2007, in pofida rezolutiilor ONU care ii interzic orice program atomic, si a mobilizat doua rachete cu raza medie de actiune pe coasta de est.