Premierul Pedro Passos Coelho a declarat duminica, intr-un discurs televizat, ca respingerea masurilor de austeritate adoptate in cadrul acordului de finantare externa de 78 miliarde euro incheiat in 2011 cu UE si FMI risca sa deraieze programul de ajustare si sa impiedice guvernul sa revina pe piete pana la termenul convenit, in luna septembrie.

Curtea constitutionala portugheza a respins vineri seara 4 masuri de austeritate din acordul cu institutiile financiare internationale, deoarece legea din Portugalia prevede ca masurile de ajustare fiscala trebuie sa afecteze in egala masura bugetarii si angajatii din sectorul privat, fara discriminare.

Coelho a afirmat ca nu mai are alte optiuni dupa decizia curtii, fiind nevoit sa adopte noi masuri de reducere a cheltuielilor in zona transferurilor sociale. Bugetele companiilor de stat vor fi de asemenea reduse. Premierul a exclus varianta unor noi cresteri de taxe.

"Trebuie sa facem tot posibilul pentru a evita un al doilea acord de bailout", a afirmat liderul portughez.

Pe langa asigurarea creditorilor internationali ca Portugalia va reusi sa respecte tintele convenite in acord, Coelho trebuie sa reziste presiunilor interne. Opozitia a intensificat in ultimele zile presiunile pentru demisia guvernului si organizarea de alegeri anticipate.

Citeste si:

Comisia Europeana a subliniat ca Portugalia trebuie sa respecte masurile de austeritate convenite in acord.

"Orice indepartare de obiectivele din program, sau renegocierea acestora, ar neutraliza eforturile deja realizate de cetatenii portughezi, mai precis cresterea increderii investitorilor in Portugalia, si ar prelungi dificultatile presupuse de ajustarea fiscala", se arata intr-un comunicat transmis duminica seara de CE.

Institutiile financiare internationale au aprobat anul trecut prelungirea cu 2 ani, pana in 2016, a termenelor pana la care trebuie atinse principalele tinte privind consolidarea finantelor publice.

Economistii estimeaza ca respingerea celor 4 masuri de austeritate, printre care se numara reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor din sistemul public, va cauza o pierdere de 1,3 miliarde euro pentru guvern, prin venituri nerealizate si cheltuieli suplimentare. Suma reprezinta peste 20% din tinta de reducere a deficitului bugetar convenita cu UE si FMI.

Astfel, deficitul bugetar din acest an ar creste la aproximativ 6,4% din PIB, fata de tinta de 5,5% convenita cu creditorii externi, care a fost deja ridicata in doua randuri.

Sursa foto: freedigitalphotos.net