Amenintarile cu un razboi termonuclear proferate de Phenian pot parea absurde sau exagerate, dar ele sunt destinate in primul rand populatiei nord-coreene, care traieste continuu cu teama unui atac din partea Statelor Unite, subliniaza analisti, relateaza AFP.

Pentru a fi remarcata in strainatate, este necesar ca retorica belicoasa a Coreei de Nord sa atinga un anumite nivel. Nord-coreenii cresc pe fondul unei propagande zilnice, potrivit careia Coreea de Nord este inconjurata de inamici, condusi de Statele Unite, care comploteaza pentru a invada aceasta natiune a carei locuitori apartin unei rase pure, noteaza Mediafax.

"Un membru al Consiliului de Securitate de la Casa Alba stie bine ca este absurd, dar tanarul care urmareste televiziunea, la Phenian, isi incurajeaza fara indoiala tara cu voce tare", declara Daniel Pinkston, analist la Centrul de studii International Crisis Group.

Lipsurile alimentare sunt cauzate de sanctiuni injuste ce vizeaza slabirea Nordului. Prin urmare, Coreea de Nord trebuie sa isi aloce resursele apararii nationale, pentru asaltul final, care se poate produce oricand, repeta neobosit aceasta indoctrinare.

"Regimul nu mai poate insufleti populatia cu o viziune credibila sau coerenta a viitorului socialist. Prin urmare, ea incearca sa se bazeze pe toata forta sa de munca (...) o forta auxiliara pentru armata", apreciaza B. R. Myers, expert in propaganda nord-coreeana pentru New York Times.

"Locurile de munca sunt «campuri de lupta», iar orice activitate consolideaza tara pentru victoria finala a unificarii" peninsulei, adauga cercetatorul de la Universitatea Dongseo din Busan (sud).

Relatari ale unor nord-coreeni trecuti in Sud subliniaza ca viata profesionala se desfasoara intr-un context martial si de razboi. "Suntem tot timpul in razboi, tot anul", declara Oj Ji-Heon, care a fugit din Coreea de Nord in 2010.

"Primavara era «razboiul pentru cultura orezului», va «razboiul pentru plivit », toamna «razboiul pentru recolta», iar iarna «razboiul pentru pescuit»", declara ea pentru site-ul New Focus International, administrat de catre transfugi.

"Fiecare anotimp aduce cate un nou inamic de cucerit", adauga ea.

Cu o asemenea conditionare, tiradele regimului care promite apocalipsa pentru Statele Unite si Coreea de Sud nu sunt puse la indoiala niciodata de catre populatia nord-coreeana.

Manifestari extreme de bucurie sau tristete exprimate de multime in timpul marilor reuniuni uimesc telespectatorii straini. Ele sunt in mod sigur orchestrate de regim, dar aceasta nu inseamna ca participantii nu le cred.

Regimul stapaneste arta de a trezi emotii nationaliste in timpul unor vestivitati, ca cele comemorand moartea ceor doi lideri. La 15 aprilie, tara va sarbatori nasterea fondatorului natiunii, Kim Il-Sung, bunicul liderului actual.

"Nord-coreeanul de mijloc crede mai mult sau mai putin realitatea asa cum ii este prezentata de catre Guvern", subliniaza Andrei Lankov, profesor la Universitatea Koomkin din Seul. "Chiar si cei sceptici sunt extrem de mandri de tara lor, gandind ca sunt victimele unui complot american si ca se afla sub amenintarea iminenta a unui atac", adauga el.

Pentru a mentine aceasta mentalitate de asediu, elita nord-coreeana se sprijina pe indoctrinare si un control foarte strict al informatiei.

Noile tehnologii - telefoane mobile sau MP3 player-ele introduse prin contrabanda din China - au ajutat putin la slabirea stransorii, dar nord-coreenii traiesc in continuare intr-una dintre cele mai izolate societati din lume.

"Este usor de «citit» propaganda nord-coreeana, la un anumit nivel, ca o paranoia de masa. Dar nord-coreenii nu sunt nici paranoici, nici plini de iluzii. Ei doar nu au acces la o realitate care le-ar permite sa puna la indoiala declaratiile pe care (regimul) li le serveste", apreciaza Andrei Lankov.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus| Bilanț sumbru în Italia: peste 10.000 de morți
Setari Cookie-uri