15 Aprilie 2013

Coreea de Nord ar fi capabila sa lanseze rachete nucleare



Serviciile de informatii militare americane apreciaza ca Coreea de Nord ar putea fi in masura sa plaseze o focoasa nucleara pe o racheta balistica, a afirmat joi un membru al Camerei Reprezentantilor, relateaza AFP.

Consensul expertilor asupra capacitatilor nucleare nord-coreene este ca Phenianul, care a realizat trei teste nucleare, nu se afla la stadiul de miniaturizare necesar pentru a permite amplasarea unei astfel de arme pe o racheta, noteaza Mediafax.

Insa joi, in cadrul unei audieri a secretarului Apararii Chuck Hagel si a celui mai inalt grad militar american, generalul Martin Dempsey, un reprezentat republican din Colorado, Doug Lamborn, a dezvaluit un raport al serviciului de informatii miliare american, Defense Intelligence Agency (DIA), sugerand contrariul.

"DIA apreciaza cu siguranta moderata ca Nordul dispune de arme nucleare care ar putea fi amplasate pe rachete balistice. Cu toate acestea, fiabilitatea lor este scazuta", a declarat alesul, citand raportul finalizat, conform acestuia, "luna trecuta".

Acest studiu este clasificat insa concluziile sale nu sunt, chiar daca acestea nu fusesera facute publice, a pledat acesta.

"Eu nu l-am vazut si asa cum ati spus, raportul nu a fost facut public, asadar nu tin sa il comentez", a afirmat seful statului major interarme, Martin Dempsey, care a fost intrebat de ales despre acest raport.

Solicitati de AFP, DIA si Pentagonul nu au reactionat pana in prezent.

Intrebat la randul sau despre capacitatile balistice nord-coreene, liderul Pentagonului Chuck Hagel a sustinut ca Phenianul nu are capacitatea sa loveasca teritoriul american.

Coreea de Nord a amplasat pe coasta sa orientala doua rachete Musudan cu o raza teoretica de 4.000 de kilometri, care insa nu a fost testata. Eventuala lansare ar putea surveni in jurul datei de 15 aprilie, sau ar putea coincide cu vizita la Seul, prevazuta pentru vineri, a secretarului de Stat american John Kerry si a secretarului general al NATO Anders Fogh Rasmussen.



Citeste si