Operatiunea "Khalid bin Waleed", numele celui mai important comandant al unor trupe musulmane in secolul al VII-lea, "va fi lansata pe teritoriul intregii tari" incepand din 28 aprilie, au anuntat talibanii, care isi multiplica atacurile in fiecare an dupa topirea zapezii, care le limiteaza deplasarea.

Talibanii ameninta ca vor efectua "operatiuni colective cu ajutorul unor martiri impotriva bazelor invadatorilor straini, centrelor lor diplomatice si aerodromurilor lor militare", cu scopul de a le "provoca pierderi importante".

De asemenea, ei isi exprima satisfactia fata de inceperea retragerii fortelor NATO, ale caror efective de aproximativ 100.000 de militari, majoritatea americani, urmeaza sa paraseasca tara pana la sfarsitul lui 2014 si sa fie inlocuite de fortele afgane. "Inamicul, cu toata puterea lui militara, a fost (...) obligat sa fuga", se arata in comunicat.

Talibanii ii indeamna totodata pe functionarii afgani sa "rupa" cu "o administratie decadenta", iar pe liderii religiosi si tribali sa ii "impiedice pe tineri sa se angajeze in armata si politia" afgane.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii, Dawlat Waziri, a declarat pentru AFP ca talibanii anunta in fiecare primavara aceeasi ofensiva.

"Dar nu sunt capabili sa atace frontul fortelor afgane si urmeaza sa recurga la (instalarea unor) dispozitive explozive-capcana pe drumuri si la atacuri sinucigase", a spus el.

Talibanii au lansat o insurectie armata dupa ce au fost indepartati de la putere, la Kabul, in 2001, de catre o coalitie a unor lideri afgani sustinuti de armata americana.

In pofida stationarii in Afganistan a unei forte internationale sub egida NATO, talibanii - o miscare in principal pashtuna - au reusit sa se stabileasca in mai multe regiuni ale tarii, in special in sud si est, considerate fiefurile lor.