30 Aprilie 2013

TOP 10: tarile care exceleaza la indeplinirea nevoilor umane de baza



Indicele progresului social reprezinta un sistem de masura care evalueaza progresul unei societati sau comunitati prin indeplinirea nevoilor umane de baza, mai degraba decat a indicatorilor traditionali de crestere economica, scriu jurnalistii de la Business Insider.

10. Poti excela in Spania, daca iti gasesti o slujba

Index progres social: 10

Spania se pozitioneaza pe locul 5 in ceea ce priveste calitatea aerului, apei si salubrizarea, dar numai pe 27 cand vie vorba de adaposturi pentru populatie si pe locul 41 la sustenabilitatea ecosistemului, conform Indexului progresului social.

Pe de alta parte, spaniolii nu duc lipsa de oportunitati - locul 6, au acces la invatamant de inalta calitate - 4 - si exista echitate si incluziune sociala. Marea problema pentru Spania ramane faptul ca 57,2% dintre cei sub 25 de ani sunt fara locuri de munca, ceea ce inseamna ca tinerii se simt frustrati si parasesc in masa tara iberica.

9. Franta, peste medie la toate capitolele

Index progres social: 9

Franta se afla pe locul 7 in ceea ce priveste calitatea aerului, apei si salubrizarea; pe 14 adaposturi disponibile si pe 36 la sustenabilitatea ecosistemului.

Spectrul oportunitatilor este unul mediocru, unde se pozitioneaza pe 11, la general, insa pe 8 la libertate personala si alegeri, pe 11 la drepturi individuale. Mai rau sta cu privire la echitate si incluziune, locul 15, si respectiv 14 cand vine vorba de accesul la educatie de inalta calitate. Franta a legalizat de curand casatoriile gay dupa dezbateri extrem de aprinse.

8. Japonezii se simt in siguranta si protejati

Index progres social: 8

Japonia se pozitioneaza pe primul loc in ceea ce priveste calitatea adaposturilor si electricitate si pe 4 la siguranta personala, dar mult in urma la calitatea aerului, a apei si a salubrizarii (10), nutritie (12), sanatate si bunastare (10). Tara soarelui rasare se afla pe locul 40 la sustenabilitatea ecosistemului.

Pe de alta parte, Japonia are performante bune la drepturile individuale ale cetatenilor (8), insa se pozitioneaza abia pe 26 la libertatea individuala si alegeri, 20 la echitate si incluziune sociala si numai pe 15 la accesul la educatie de inalta calitate.

7. Australia ofera populatiei un sprijin serios

Index progres social: 7

Australia se claseaza pe locul 9 la calitatea aerului, apei si salubrizare si pe 4 in privinta nutritiei si ingrijirii medicale de baza. Cu toate acestea, ocupa doar locul 22 la adaposturi si 46 sustenabilitatea ecosistemului.

Tara exceleaza la oportunitati de dezvoltare si acces educatie, unde se afla pe locul 3 in lume. La drepturi individuale este pe primul loc si pe 6 la echitate si incluziune.

6. Sistemul american de invatamant superior promoveaza libertatea

Index progres social: 6

Statele Unite stau prost in clasament cand vine vorba de nevoi umane de baza, situandu-se pe 13 in ceea ce priveste calitatea aerului, a apei si a salubrizarii, precum si in cazul sigurantei personale, insa, in schimb, la calitatea adaposturilor populatiei este pe locul 5 in lume. O pozitie minima ocupata de Statele Unite este cea care vizeaza sustenabilitatea ecosistemului (48).

Tara celor liberi se situeaza totusi pe primul loc in lume la categoria oportunitati, cu acces ridicat la invatamant superior, si pe locul 4 la incluziune si echitate, respectiv 6 la drepturi individuale. Cu toate acestea, la libertate si alegere, Statele Unite sunt abia pe 7.

5. Germania, o masina bine unsa

Index progres social: 5

Germania are perfomante bune in privinta nevoilor umane de baza, ocupand primul loc la nutritie si asistenta medicala de baza, locul 2 la calitatea aerului, a apei si salubrizarii si 3 la calitatea adaposturilor. Insa, gigantul economic european se pozitioneaza abia pe 39 la sustenabilitatea ecosistemului.

La oportunitati, Germania a cunoscut o scadere pana pe locul 10 in lume, 13 la drepturi individuale, 17 la accesul la educatie de inalta calitate si 11 la incluziune si echitate sociala. Cu toate acestea, nemtii ocupa locul 6 la libertate personala si alegeri.

4. Canada, un pariu sigur

Index progres social: 4

Canada se situeaza pe primul loc in lume cu privire la siguranta personala, dar abia pe 8 in nutritie si asistenta medicala, in timp ce la calitatea aerului, apei si salubrizarii ajunge pe 15. S asta nu-i tot. La sustenabilitatea sistemului este pe locul 47.

Cea mai nordica tara de pe continentul american exceleaza insa la categoria oportunitati, unde a obtinut un bun loc 4 si este pe primul loc la echitate sociala, incluziune si drepturi individuale. La accesul la educatie de calitate, Canda se afla pe pozitia a 9-a.

3. Elvetia, o tara libera, dar fara oportunitati

Index progres social: 3

Elvetia sta destul de bine in privinta nevoilor umane de baza, fiind pe locul intai in siguranta personala si a treia in nutritie si ingrijiri medicale, dar la calitatea adaposturilor se situeaza abia pe locul 10.

Cu toate acestea, Tara cantoanelor are performante mediocre la categoria oportunitati, desi este, de asemenea, prima la drepturi individuale, dar pe 12 la echitate sociala si incluziune si 16 la accesul la educatie inalta.

2. Regatul Unit este curat si sanatos

Index progres social: 2

Regatul Unit la Marii Britanii si al Irlandei de Nord are cele mai mari performante la calitatea aerului, apei si salubrizarii, unde se afla pe primul loc, dar sufera la calitatea adaposturilor (9), la siguranta personala (10), nutritie si ingrijire medicala de baza (11).

Este, de asemenea, pe locul intai la sanatate si bunastare, precum si la respectarea drepturilor individuale, fiind in acelasi timp, pe 5 la echitate sociala si si incluziune. Imbunatatiri sunt necesare la oportunitati (9), libertate si alegeri (12) dar si la accesul la invatamantul superior.

1. Suedia, cea mai avansata tara din lume din punct de vedere social

Index progres social: 1

Suedia este pe locul intai la siguranta personala, pe locul 3 la calitatea aerului, apei si salubrizarii, si pe 4 in nutritie si ingrijire medicala de baza. Cu toate acestea, se claseaza pe locul 37 in sustenabilitatea ecosistemului.

In termeni de oportunitati, tara scandinava are performante notabile, locul 2 per ansamblu, locul intai la libertate, alegeri si respectarea drepturilor individuale si 5 la accesul la invatamantul superior. Scorul cel mai scazut in aceasta categorie este obtinut la echitate si incluziune (7).



Citeste si