Bancile sau dezvoltatorii vor primi in schimb 2% din valoarea proprietatilor pe an si vor putea redeveni proprietari de drept dupa trei ani, potrivit unui decret adoptat in aprilie de guvernul din Andaluzia.

De asemenea, autoritatile pot sanctiona cu amenzi de pana la 9.000 de euro proprietarii locuintelor care sunt neocupate de cel putin sase luni, pentru a forta oferirea caselor spre inchiriere.

Andaluzia are cel mai mare numar de proprietati neocupate din Spania, peste 600.000 de unitati. Andaluzia inregistreaza una dintre cele mai ridicate rate ale somajului din Spania, care ajunge la 66% in randul tinerilor.

Comisia Europeana (CE) a cerut detalii guvernului condus de premierul Mariano Rajoy si vrea sa se asigure ca masurile nu incalca angajamentele Spaniei asumate prin acordul de 41 miliarde euro incheiat pentru recapitalizarea bancilor cu bani de la UE.

Citeste si:

Totodata, exista temeri ca masura ar putea descuraja investitiile straine.

"Este o masura de lumea a treia, populista si care seamana cu ceea ce poate fi intalnit de obicei in Bolivia sau Coreea de Nord. Investitorii se tem ca se va stabili un precedent pe care il vor urma si alte guverne regionale, transformand investitiile in imobiliare in Spania intr-o activitate cu grad foarte ridicat de risc", comenteaza pentru Bloomberg directorul unei firme de restructurari din Madrid.

Masurile de austeritate adoptate in Spania in ultimii doi ani pentru a reduce costurile de finantare ale guvernului au contribuit la o recesiune persistenta. Decizia autoritatilor din Andaluzia si Insulele Canare ar putea reduce temporar presiunile asupra populatiei, dar in acelasi timp ar putea fi incompatibile cu termenii acordului de recapitalizare a bancilor.

Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a declarat ca masurile autoritatilor regionale vor ingheta creditarea ipotecara, iar presedintele Santander, cea mai mare banca din Spania, a vorbit despre initiativa drept "o idee foarte proasta".