INEDIT. Uleiul de masline ar putea disparea de pe mesele restaurantelor
Incepand cu anul viitor clientii restaurantelor vor utiliza uleiul de masline direct din ambalajele originale, prevazute cu un ajutaj (cioc) si etichetate conform standardelor europene, arata o decizie a Comisiei Europene. Folosirea recipientelor din sticla care pot fi umplute din nou si achizitionarea de catre restaurante a uleiului de masline de la producatori mici sau proprietari ai unor afaceri de familie vor fi interzise.
“Aceasta decizie ne va afecta cu siguranta. E vorba despre libertatea de a alege. Noi achizitionam uleiul de masline de la o ferma din Spania si de anul viitor nu vom mai putea face acest lucru. Decizia nu face altceva decat sa ingroape industria artizanala”, a spus proprietarul unui restaurant londonez.
Comisia Europeana a motivat aceasta decizie invocand aspecte care tin de igiena si pentru a proteja “imaginea uleiului de masline”, fiind o masura care vine in sprijinul producatorilor industriali din Spania, Italia, Grecia si Portugalia.