Somajul din Germania a crescut in luna mai de peste patru ori mai puternic decat anticipau analistii, numarul somerilor urcand la aproape 3 milioane, cea mai mare economie europeana resimtind efectele unei ierni mai lungi si ale crizei din zona euro, transmite Bloomberg.

Numarul somerilor din Germania a crescut in mai pentru cea de-a patra luna consecutiv, cu 21.000, la 2,96 milioane, potrivit datelor ajustate sezonier prezentate miercuri de autoritatile germane, relateaza Mediafax.

Rata somajului s-a mentinut la 6,9%, aproape de minimul ultimilor 20 de ani.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica o crestere a numarului de someri cu numai 5.000 de persoane.
Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu numai 0,1% in primul trimestru, dupa o contractie de 0,7% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Zona euro, principala piata de export a Germaniei, trece printr-o recesiune prelungita pe fondul crizei financiare.

Cu toate acestea, increderea din mediul de afaceri a crescut in Germania in luna mai pentru prima data din februarie, iar indicele increderii consumatorilor va atinge in iunie cel mai ridicat nivel din 2007, anticipeaza GfK.

Productia din sectorul constructiilor a scazut in Germania cu 2,1% in primul trimestru, iar exporturile au inregistrat un declin de 1,8%.
Marile companii germane si-au redus estimarile privind veniturile si profitul in ultima perioada, acuzand in principal dificultatile din Europa.

Banca Centrala Europeana a redus dobanda de politica monetara la 0,5%, un nou minim istoric, iar presedintele institutiei, Mario Draghi, a afirmat ca BCE este pregatita sa scada din nou dobanda cheie daca va fi necesar.

Economia zonei euro a scazut cu 0,2% in primele trei luni din acest an, marcand cel de-al saselea trimestru consecutiv de contractie.
Cheltuielile de consum ale populatiei au urcat in Germania cu 0,8% in primul trimestru, iar Bundesbank anticipeaza ca activitatea economica va accelera in continuare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si