18 Iunie 2013

Probleme in mariajul Smithfield-Shuanghui: un actionar se opune preluarii



Unul dintre cei mai mari actionari ai Smithfield Foods Inc. se opune vanzarii grupului catre o companie chineza si propune in schimb divizarea companiei in trei parti, potrivit Wall Street Journal, preluat de MarketWatch.

Fondul Starboard Value LLP, care detine 5,7% din actiunile Smithfield, considera ca divizarea companiei ar aduce actionarilor un castig mai mare decat vanzarea catre grupul chinez Shuanghui International Holdings, scrie Mediafax.

Investitorul propune intr-o scrisoare divizarea Smithfield pe trei coordonate, respectiv productia de carne de porc din SUA, ferme de porci si vanzari de carne pe plan international.

Producatorul de carne Shuanghui International va prelua Smithfield Foods intr-o tranzactie de 7,1 miliarde de dolari, din care 2,4 miliarde de dolari reprezinta datoriile grupului american, asumate de viitorul actionar, au anuntat cele doua companii la sfarsitul lunii mai.

Smithfield este cel mai mare producator si procesator de carne de porc din lume, cu afaceri si in Romania. Grupul a inregistrat anul trecut venituri de 13,1 miliarde de dolari si un profit net de 361 miliarde de dolari.

In Romania, vanzarile Smithfield Foods au crescut cu 3% in primele noua luni ale anului fiscal 2013, intervalul mai-ianuarie, la 190,5 milioane dolari.

Profitul operational al diviziei din Romania pentru perioada de noua luni incheiata in ianuarie s-a situat la 38 milioane de dolari, fata de 2,7 milioane de dolari in intervalul similar al anului anterior, potrivit raportului financiar al grupului american Smithfield.

Grupul a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a cumparat firmele Agrotorvis si Comtim Grup. Smithfield a preluat ulterior 50% din capitalul firmei de distributie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucuresti, precum si un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea.

Investitia Smithfield Ferme in Romania incepand din 2004, anul infiintarii, si pana in prezent, este de peste 500 de milioane de dolari, in mare parte in regim greenfield, dar si pentru retehnologizarea si aducerea la standarde europene a obiectivelor preluate de la vechiul complex de crestere a porcilor din Banat.



Citeste si