Cu o avere evaluata la 51,7 mliarde de dolari, Kamprad (87 de ani) ocupa locul al patrulea in topul miliardarilor la nivel mondial, potrivit Bloomberg Billionaires Index, scrie Mediafax.

Kamprad controleaza cel mai mare retailer de mobilier din lume printr-o retea de trusturi si fundatii.

El a parasit Suedia in 1973, cand s-a mutat in Elvetia, nemultumit de sistemul fiscal de la acea data, potrivit unui purtator de cuvant.

"Mutarea inapoi in Suedia ma va aduce mai aproape de familie si de prietenii mei vechi. Dupa ce draga mea sotie Margaretha a murit, acum un an si jumatate, sunt putine lucruri care ma mai tin in Elvetia", a declarat Kamprad intr-un comunicat difuzat la Radio Sweden si in ziarele din tara.

In anii '80, Kamprad a creat o structura complexa de actionariat, formata din fundatii, trusturi si alte entitati juridice inregistrate in tari precum Olanda si Liechtenstein, pentru a proteja marca Ikea si a asigura dezvoltarea companiei pe termen lung.

Ikea a inregistrat anul trecut venituri de 36 miliarde de dolari si un profit net de 4 miliarde de dolari.

Pe langa afacerile cu mobila, familia Kamprad detine vehicolul investitional Ikano Group, prin care controleaza patru francize Ikea, o afacere cu carduri de credit si mai multe proprietati imobiliare.

Ikea detine 338 de magazine in 41 de tari, inclusiv Romania, cu 154.000 de angajati.