Croatia este primul stat care se alatura UE dupa aderarea, pe 1 ianuarie 2007, a Romaniei si Bulgariei.

Luni, la ora locala 0.00 (1.00, ora Romaniei), panoul de semnalizare cu inscriptia "Vama" de la frontiera cu Slovenia va fi demontat in mod simbolic, anunta Mediafax. Slovenia este singura fosta republica iugoslava care s-a alaturat pana in prezent UE, in 2004, in urma dezmembrarii fostei federatii comuniste.

Concomitent, un panou cu sigla UE va fi instalat in estul tarii, la frontiera cu Serbia, o tara careia Bruxelles-ul i-a dat unda verde pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Cu putin timp inainte de miezul noptii, va fi intonata Oda bucuriei a lui Beethoven -imnul Uniunii-, dupa care presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, si presedintele croat, Ivo Josipovici, vor lua cuvantul, in cadrul unei ceremonii in piata centrala din Zagreb.

Presedintii tuturor tarilor din Balcani vor fi prezenti la Zagreb. Aproximativ 100 de oficiali internationali - inclusiv presedintele Consiliului european Herman Van Rompuy - au fost asteptati sa asiste, duminica seara, la sarbatorirea aderarii.

In afara de lideri europeni, nicio personalitate internationala nu si-a anuntat participarea, insa festivitatea este si mai umbrita de neparticiparea cancelarului german Angela Merkel, din cauza speculatiilor presei croate pe tema absentei sale.

In pofida unor dezmintiri din partea Berlinului, presa croata ofera asigurari ca absenta lui Merkel este legata de refuzul Zagrebului de a extrada un fost sef al unor servicii iugoslave de informatii, cautat de justitia germana in legatura cu asasinarea unui disident croat, pe teritoriul german, in 1983.

Mii de croati sunt asteptati in piata centrala, la o petrecere care va fi animata de aproximativ 700 de artisti, cantareti, muzicieni si dansatori.

O tribuna, invelita in albastru, culoarea UE, a fost ridicata in Piata Ban Jelacici, pentru a gazdui invitatii de marca. Partea solemna a ceremoniei va incepe la ora 21.00 GMT (luni, 0.00,ora Romaniei) si va dura o ora si jumatate. In cadrul acesteia vor fi prezentate o parte dintre "perlele" patrimoniului cultural al Croatiei.

Citeste si:

"Ceremoniiile vor fi frumoase si pline de emotie, dar bineinteles ca vor fi modeste, din cauza situatiei economice" dificile, a declarat presedintele Ivo Josipovici pentru AFP.

El se refera la criza economica ce afecteaza Croatia, aflata in recesiune incepand din 2009, rata somajului atingand 20% din cei aproximativ 4,2 milioane de locuitori ai tarii.

"Data de 1 iulie deschide o noua perspectiva"

Guvernul de centru-stanga spera ca aderarea la UE va incuraja investitiile straine, de care tara are mare nevoie in vederea relansarii economiei.

"Data de 1 iulie deschide o noua perspectiva, o noua lume lume pentru noi", a declarat premierul croat Zoran Milanovici, cu o zi inaintea ceremoniilor.

In Croatia, PIB-ul este de 39%, sub media europeana, doar Romania si Bulgaria aflandu-se dupa Croatia, potrivit Biroului de statistici al UE.

Aproximativ "300.000 de someri ce vor sarbatori? Oare, UE are o bagheta magica pentru a face problemele sa dispara?", se intreaba un navigator pe Internet pe pagina oficiala a Guvernului croat de pe reteaua de socializare Facebook.

Insa o inginera, Tihana Strmecki, in varsta de 48 de ani, care locuieste la Sisak (centru) este optimista."Sunt multumita. Vom face parte din Europa", subliniaza ea.

Odata cu unda verde data Serbiei in vederea deschiderii negocierilor de aderare si celei acordate Kosovo in vederea incheierii unui acord de stabilizare si asociere, prima etapa a unui lung mars catre UE, continuarea procesului de extindere in Balcani, pare sa fie asigurata.

Insa, la Bruxelles, unii analisti subliniaza ca acest proces risca sa fie mai lung si dublat de o si mare prudenta decat cele anterioare.