Comisia Europeana a propus miercuri asa-numitul "mecanism unic de rezolutie" a bancilor aflate in pragul colapsului, al doilea pilon al uniunii bancare convenita de liderii europeni ca solutie pentru criza datoriilor de stat, informeaza Mediafax.

Primul pilon reprezinta noul sistem de supraveghere pentru bancile din zona euro si din statele care vor solicita aderarea la uniunea bancara. Banca Centrala Europeana va prelua rolul de supraveghetor unic al bancilor europene incepand din toamna anului viitor, potrivit celui mai recent calendar adoptat de autoritati.

Potrivit propunerii de miercuri a CE, un "comitet unic de rezolutie" ar pregati si desfasura restructurarea oricarei banci aflata in situatie de criza, din zona euro sau din statele UE care adera voluntar la schema. Responsabilitatea declansarii procedurii de rezolutie ar reveni in mod exclusiv Comisiei Europene, iar mecanismul ar fi garantat si finantat dintr-un fond de rezolutie format prin contributii de la industria financiara.

Proiectul ar avea scopul de a reduce la minimum necesitatea de a mobiliza fonduri publice in cazul colapsului unei banci, precum si riscurile generate de un astfel de scenariu pentru sistemul financiar si economie.

Germania a respins insa proiectul aproape imediat ce a fost anuntat.

Citeste si:

"In viziunea noastra, cele propuse de Comisie ii depasesc mandatul. De aceea, noi credem ca proiectul nu poate genera prea multa credibilitate", a declarat la Berlin purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, potrivit Wall Street Journal.

Germania a mai respins si alte incercari ale partenerilor din UE de a transfera riscurile financiare nationale la nivel european, deoarece ar suporta cea mai mare parte din costuri.

"Avem nevoie de un sistem in care deciziile pot fi luate rapid si eficient, evitand incertitudinea privind impactul lor asupra finantelor publice, cu reglementari care sa genereze siguranta in piata", a declarat comisarul european pentru piata financiara, Michel Barnier, odata cu prezentarea proiectului CE.

Germania a avertizat in repetate randuri ca stabilirea unei autoritati unice de rezolutie bancara contravine tratatelor UE, care limiteaza influenta executivului de la Bruxelles asupra finantelor la nivel national. Berlinul ar prefera o desfasurare a proiectului in doua etape, incepand cu formarea unei retele de autoritati nationale de rezolutie bancara, urmata de infiintarea unui for centralizat numai dupa ce tratatele UE vor fi fost amendate.

Comisia considera ca propunerile pot fi implementate in conformitate cu tratatele UE in forma actuala, potrivit lui Barnier. CE este de acord cu modificarea tratatelor astfel incat sa fie solutionate observatiile Germaniei, insa considera ca infiintarea uniunii bancare nu trebuie sa fie intarziata de un astfel de proces, care s-ar putea prelungi pe termen lung.