Secretarul de Stat adjunct William Burns a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa alaturi de oficiali chinezi, ca gestionarea dosarului de catre Beijing nu este "coerenta" cu apelurile recente la o mai buna cooperare intre cele doua state, noteaza Mediafax.

Burns a amintit ca Washington si Beijing au fost de acord, in cadrul unei intalniri intre presedintii lor respectivi in California (vestul Statelor Unite) luna trecuta, sa colaboreze indeaproape.

"De aceea am fost foarte dezamagiti de modul in care autoritatile de la Beijing si Hong Kong au gestionat cazul Snowden, cae submineaza eforturile noastre de a stabili increderea necesara pentru a rezolva problemele dificile", a declarat Burns.

"Gestionarea acestui dosar nu a fost in concordanta cu spiritul Sunnylands", proprietarea unde s-au intalnit presedintele chinez si cel american la inceputul lunii iunie, a adaugat Burns.

Reprezentatul chinez Yang Jiechi, care a vorbit alaturi de Burns, a aparat la randul sau decizia Beijingului privind Snowden, ale carui dezvaluiri despre spionajul realizat de Washington asupra retelelor de internet chineze au cauzat tulburari in China.

"Guvernul (chinez) a respectat mereu gestionarea dosarelor de catre guvernul regiunii administrative speciale Hong Kong in conformitate cu legea", a afirmat Yang.

Hong Kong "a gestionat dosarul Snowden in conformitate cu legea iar deciziile sale nu sufera niciun repros", a adaugat Yang, figura importanta a diplomatiei chineze.