In prezent, aproximativ 385.000 de straini nu au un loc de munca in Italia, in contextul in care aproximativ 220.000 se aflau in aceasta situatie in 2008, la inceputul crizei economice, potrivit unui raport al Ministerului italian al Muncii si CNEL, un organism economic care ofera consiliere Guvernului.

Nivelul somajului in randul imigrantilor a "explodat", crescand de la 5,6 puncte procentuale, incepand din 2008, la 14,1%, in comparatie cu o medie nationala de 12,2%.

"Situatia se agraveaza odata cu criza, care se traduce printr-o crestere a numarului de persoane aflate in cautarea unui loc de munca si o scadere a numarului de locuri de munca disponibile", a subliniat Antonio Marzano, presedintele CNEL, intr-o conferinta de presa la Roma.
In 2012, proportia imigrantilor in cadrul populatiei totale s-a stabilizat la 7,9%, de trei ori mai mare decat in 2002.

Cum arata situatia in Franta si Spania

Raportul a citat totodata date la fel de rele si in alte regiuni din sudul Europei, si anume in Franta, unde rata somajului in randul imigrantilor a crescut cu 5,2 puncte procentuale in comparatie cu situatia din 2008, la 19,3%, si cu 20 de puncte procentuale in Spania, pana la 36,1%.
Raportul a fost prezentat in contextul unei polemici privind remarci rasiste ale vicepresedintelui Senatului Roberto Calderoli, care a comparat-o cu un urangutan pe ministrul Integrarii Cécile Kyenge, prima femeie ministru de culoare in Italia.

Documentul a subliniat asupra importantei imigrantilor, fara care cresterea demografica a Italiei ar fi egala cu zero, iar populatia ar imbatrani si mai rapid.

Raportul arata totodata ca cei care au un loc de munca ocupa posturi prost platite si care necesita un nivel de calificare scazut.
Ei reprezentau 34% dintre muncitorii care ocupa posturi cu un nivel de calificare scazut in 2012, in comparatie cu 29% in 2008, si sunt tot mai supercalificati pentru functia pe care o ocupa.

De asemenea, diferentele de salarizare intre italieni si straini par sa se amplifice. Astfel, salariul mediu al muncitorilor imigranti este de 968 de euro, fata de 1.304 euro in cazul italienilor.

Potrivit ministrului Muncii Enrico Giovannini, "muncitorii imigranti sunt dezavantajati in parte si pentru ca, in Italia, despre jumatate dintre locurile de munca se afla prin intermediul cunostintelor sau contactelor personale".

El a apreciat ca este necesar ca Guvernul sa creeze "mai multe centre pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, cu scopul de a reduce acest dezavantaj si pentru ca oferta de locuri de munca si cererea sa se intalneasca intr-un mod mai adecvat".