ARMA NUCLEARA. Israelul este tot mai critic fata de americani pe tema Iranului

Israelul este din ce in ce mai sceptic in legatura cu credibilitatea Statelor Unite atunci cand acestea afirma ca nu vor permite Iranului sa se doteze cu arma nucleara, a anuntat postul public de radio israelian citand un "oficial de rang inalt", relateaza AFP.

"Asigurarile americane potrivit carora Statele Unite vor impiedica Iranul sa isi duca pana la capat programul nuclear si vor actiona militar in caz de necesitate sunt din ce in ce mai putin credibile", a afirmat acest oficial a carui identitate nu a fost precizata, noteaza Mediafax.

"Este de ajuns sa te uiti la politica americanilor in Siria pentru a prevedea ceea ce nu vor face in Iran", a continuat oficialul.

Potrivit postului de radio, acest oficial de rang inalt a apreciat ca Israelul dispune de capacitati militare pentru a "actiona impotriva Iranului, dar este evident ca, fara o participare americana, o asemenea politica ar avea mai putin impact".

Oficialul denunta, de asemenea, pericolul pe care il reprezinta noul presedinte iranian Hassan Rohani, "al carui credit nu inceteaza sa urce in strainatate". "Occidentul cade astfel in capcana iraniana, iar Israelul sa regaseste tot mai izolat", a deplans oficialul israelian.

Pe 14 iulie, Netanyahu a avertizat la un post de televiziune american ca Israelul ar putea sa intervina militar inaintea Statelor Unite impotriva programului nuclear iranian, calificandu-l pe Rohani drept un "lup deghizat in oaie" in privinta acestui dosar.

Rohani a promis mai multa flexibilitate in dialogul cu Occidentul, dar alegerea sa nu va marca, totusi, o ruptura in politica Iranului, deoarece dosare strategice precum cel nuclear sau relatiile internationale se afla sub autoritatea directa a liderului suprem Ali Khamenei.

Predecesorul lui Rohani, Mahmoud Ahmadinejad, a multiplicat pe parcursul celor opt ani de presedintie atacurile impotriva Israelului, punand in discutie realitatea Holocaustului sau afirmand ca aceeasta tara este sortita "disparitiei".

Iranul nu recunoaste existenta Israelului si sustine atat miscarile islamiste palestiniene, cat si miscarea siita Hezbollah, care lupta impotriva statului evreu.

Israelul, considerat singura putere nucleara in regiune, si tari occidentale acuza Iranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea unui program nuclear civil, acuzatie respinsa de Teheran.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri