Asa arata datoria publica a Japoniei: 1.000.000.000.000.000 yeni

Datoria publica a Japoniei a ajuns sa fie de doua ori mai mare decat economia tarii, depasind un cvadrilion de yeni, scrie Bloomberg.

A masura o valuta in cvadrilioane aduce aminte de hiperinflatia inregistrata de Germania intre cele doua razboaie mondiale, sau de Zimbabwe in ultimul deceniu. Pentru comparatie, datoria publica a SUA este de 16 trilioane dolari, suma care insa transformata in yeni este de 1,5 cvadrilioane.

“Cresterea datoriei obliga Guvernul Abe sa mareasca taxa pe vanzari. Este o politica economica necesara pentru acest Cabinet”, spune Long Hanhua Wang, economist in cadrul filialei din Tokyo a Royal Bank of Scotland.

Taxa pe consum va creste de la 5% la 8% in aprilie anul viitor, dupa care va urma o noua marire, pana la 10%, in octombrie 2015. Premierul Shinzo Abe a declarat ca va lua o decizie finala dupa publicarea PIB-ului revizuit pe data de 9 septembrie.

Abe a cerut formarea unui consiliu de experti care sa analizeze impactul modificarii acestei taxe. Printre sustinatorii acesteia se afla guvernatorul Bancii Nationale a Japoniei (BOJ), precum si ministrul de Finante, Taro Aso.

De cealalta parte, Etsuro Honda, consilier economic al premierului, a declarat saptamana trecuta ca marirea taxei sa fie realizata in pasi mai mici, pentru a usura presiunea asupra populatiei. Un alt consilier, Koichi Hamada, mentioneaza ca BOJ va trebui sa furnizeze stimuli financiari, in caz contrar cresterea taxei urmand sa loveasca economia tarii.

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri