Inchisoarea HMP Northumberland din Acklington, Marea Britanie, care gazduieste in general peste 1.300 de prizonieri de sex masculin, va deveni al doilea penitenciar din Regat care trece din sectorul public sub administrarea unui operator privat - Sodexo Justitie Services, incepand cu decembrie din acest an.
Contractul incheiat cu Sodexo Justitie Services de Ministerul Justitiei din Marea Britanie are o durata de 15 ani si o valoare de estimata de 250 de milioane de lire sterline. Prima inchisoare transferata din sectorul public in cel privat a fost HMP Birmingham, operata din firma de secturitate G4S.

In acelasi timp, un numar de alte 14 penitenciare din Anglia si Tara Galilor au fost gestionate cu ajutorul operatorilor privati inca de cand au fost infiintate.

Britanicii merg si mai departe, alarmati de cresterea ratei de recidiva in randul fostilor detinuti. In prezent, fostii infractori ies pe portile inchisorilor cu doar 46 de lire in buzunar si nici un alt sprijin pentru reintegrare in societate. De aceea, Ministerul Justitiei britanic a propus implementarea unei scheme inovatoare de suport a fostilor detinuti dupa eliberare, cu impact asupra recidivismului.

Problema ramane insa finantarea, si cum autoritatile nu sunt dispuse sa aloce alte fonduri, solutia ramane externalizarea catre sectorul privat. Insa, acest lucru, a creat opinii pro si contra, la fel ca si in cazul privatizarii inchisorilor; acum si a programelor de reabilitare. Principalele critici sustin ca sistemul nu este unul testat si ar putea pune in pericol siguranta publica.

Astfel, toti fostii detinuti ar urma sa primeasca sprijin pe o perioada 12 luni cu scopul de a-i ajuta sa se reintegreze in societate, sa-si gaseasca o slujba, sa urmeze programe de training ori sa primeasca asistenta in probleme privind dependenta de droguri sau alcool.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri